Allianz Grupa: Predložena dividenda od 9,60 eura po dionici

Allianz Grupa u 2019. godini ostvarila je operativnu dobit od 11,9 milijardi eura. Prošla godina bila je peta u nizu u kojoj operativna dobit raste

71
Allianz Grupa
Financijski direktor Allianza SE Giulio Terzariol (izvor: Allianz)

Allianz Grupa u 2019. ostvarila je rekordnu operativnu dobit od 11,9 milijardi eura. Operativna dobit u porastu je petu godinu zaredom, a u usporedbi s prethodnom godinom porasla je za 3 posto. Rast operativne dobiti prije svega rezultat poslovanja segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja i veće investicijske marže, pozitivne jednokratne dobiti u SAD-u te rasta broja polica, navodi se u priopćenju.

Ukupni prihodi u 2019. godini porasli su na 142,4 milijarde eura, za 7,6 posto. Izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, interni rast iznosio je 5,9 posto.

Neto prihodi pripisivi dioničarima porasli su za 6,1 posto na 7,9 milijardi eura (u usporedbi sa 7,5 milijardi eura zabilježenih 2018. godine), ponajviše zahvaljujući većoj operativnoj dobiti te boljem neoperativnom rezultatu i nižoj poreznoj stopi.

Osnovna dobit po dionici (EPS) na godišnjoj razini porasla je za 8,4 posto na rekordnih 18,90 eura. Povrat na uloženi kapital (RoE) skočio je na 13,6 posto, što je njegova najviša razina u posljednjih deset godina.

Na kraju 2019. godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 212 posto, u usporedbi s 229 posto zabilježenih na kraju 2018. godine.

“Allianz je uspješno zaključio financijsku 2019. godinu, s operativnom dobiti od 11,9 milijardi eura, što je blizu gornje granice najavljenog ciljanog raspona Grupe“, izjavio je glavni financijski direktor Allianza SE Giulio Terzariol. “Zahvaljujući aktivnom upravljanju rizicima ostvarili smo snažan omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II od 212 posto, i tako pokazali otpornost Grupe na današnje okruženje, kojim diktiraju nepovoljne kamatne stope, te pružili utočište svojim klijentima i dioničarima. Očekujemo kako ćemo u 2020. godini ostvariti operativnu dobit od 12 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura – osim u slučaju nepredvidivih događanja, kriznih situacija ili prirodnih katastrofa.“

>>Allianz Hrvatska pokrenuo aplikaciju za praćenje statusa štete

Segment neživotnih osiguranja ispod očekivanja

U segmentu životnih i zdravstvenih osiguranja Allianz Grupe u 2019. vrijednost poslova porasla je za 3,8 posto usprkos niskim kamatnim stopama.

“Optimističan sam kada je riječ o našim poslovnim izgledima. Nastavljamo s prilagodbom proizvoda u korist naših dionika, što je vidljivo iz snažne operativne dobiti“, dodao je Terzariol.

U segmentu upravljanja imovinom također je zabilježen snažan rast operativne dobiti zahvaljujući većoj prosječnoj imovini klijenata pod upravljanjem (AuM) i povoljnim učincima valutne konverzije.

S druge strane, u segmentu neživotnih osiguranja ostvaren je rezultate ispod očekivanja i to zbog sve većih pričuva Allianz Global Corporate & Specialtyja (AGCS) te nižeg operativnog prihoda od investicija. To je djelomično nadoknađeno boljim omjerom troškova.

“Većina naših poslovanja imala je vrlo dobre rezultate. I dalje smo odlučni u naumu da do kraja 2021. godine kombiniranu kvotu podignemo na 93 posto“, rekao je Terzariol.

Upravni odbor Allianz Grupe predložit će dividendu za 2019. godinu u iznosu od 9,60 eura po dionici, što je porast od 6,7 posto u usporedbi s dividendom od 9 eura iz prethodne godine, ali i sedmi uzastopni rast dividende.

Allianz je 30. srpnja 2019. zaključio svoj četvrti program otkupa dionica u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi eura i 7,3 milijuna dionica. Sve otkupljene dionice su poništene.

Na dan 20. veljače 2020. godine Allianz je najavio novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura koji će biti proveden do kraja godine.

>>Osiguravajuća društva u Hrvatskoj