APN počeo zaprimati zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita

Očekuje se da će državne poticaje iskoristiti oko 5800 korisnika. Osmi, i vjerojatno zadnji krug "APN-ovih kredita" trajat će dok se ne iskoristi raspoloživih 9,3 milijuna eura.

29
subvencioniranje stambenih kredita

Agencija za pravni promet i poredovanje nekretninama od danas, od ponedjeljka 20. ožujka, zaprima prijave za subvencionirane stambene kredite. Očekuje se da će državne poticaje iskoristiti oko 5800 korisnika. Osmi, i vjerojatno zadnji krug “APN-ovih kredita” trajat će dok se ne iskoristi raspoloživih 9,3 milijuna eura. Zahtjeve za subvencioniranje kredita će APN-u u ime svojih klijenata predavati banke.

Potencijalni korisnici poticaja su kreditno sposobni građani Republike Hrvatske u dobi do 45 godina koji ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Sufinancira se do 1500 eura po četvornom metru, do maksimalnog iznosa kredita od 100.000 eura. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisi o razvijenosti mjesta u kojem se kupuje nekretnina. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.