Kreće novi krug subvencioniranih stambenih kredita

APN je objavio poziv kreditnim institucijama da podnesu ponude za sudjelovanje u programu subvencioniranja stambenih kredita. Maksimalna efektivna kamatna stopa iznosi 3,75 posto, a rok za podnošenje ponuda je 27. veljače

305
subvencionirani stambeni krediti

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je poziv kreditnim institucijama s područja Republike Hrvatske koje imaju dopuštenje za davanje kredita da dostave ponudu za odobravanje subvencioniranih stambenih kredita, pod uvjetima propisanim Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita.

Kreditne institucije u svojim ponudama moraju navesti obvezujuću ponudu kamatne stope koja ne može biti viša od propisane stope za subvencionirane stambene kredite. U ovom pozivu navodi se da efektivna kamatna stopa na stambene kredite odobrene u kunama i eurima u prvih pet godina otplate kredita ne može biti veća od 3,75 posto godišnje.

Rok za dostavu ponuda je osam dana od objave u javnim glasilima.

Ponuda se dostavlja u zatvorenoj omotnici, poštom ili osobno na urudžbeni zapisnik Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama, najkasnije 27. veljače 2020. godine do 16 sati. Ponude će biti otvorene 28. veljače u 10 sati u prostorijama APN-a.

APN će u ime Republike Hrvatske sklopiti ugovore o odobravanju subvencioniranih stambenih kredita sa svim ponuditeljima čije ponude budu prihvaćene, odnosno čije ponude odgovaraju uvjetima i mjerilima određenim Zakonom.

>>Subvencionirani stambeni krediti kreću 30. ožujka 2020.

Do sada odobreno 9410 subvencioniranih kredita

Ugovor o odobravanju subvencioniranog stambenog kredita sklapa se u roku 8 dana od dana isteka roka za dostavu ponuda. APN u pozivu navodi da zadržava pravo da ne odabere niti jednu pristiglu ponudu te one ne obvezuju APN na sklapanje bilo kakvih pravnih poslova.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja već četvrtu godinu za redom pomaže mladima da osiguraju svoj dom što je jedan od glavnih preduvjeta za planiranje budućnosti i ostanak u Hrvatskoj. U tri godine provođenja odobreno je 9410 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1000 djece.

Ministar Predrag Štromar će do kraja tjedna predstaviti daljnje aktivnosti i najaviti točan datum raspisivanja poziva za građane, a sve zainteresirane za prijavu poziva da što prije pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

>>Subvencionirani stambeni krediti kreću 30. ožujka 2020.