Nova runda subvencioniranih stambenih kredita kreće 30. ožujka

Proljetni krug prijava za potencijalne korisnike subvencija bit će otvoren od 30. ožujka do 8. travnja, a idući krug trebao bi biti u rujnu

301
subvencionirani krediti
Ministar Predrag Štromar

Prijave za novi krug subvencija za stambene kredite zaprimat će se od 30. ožujka, objavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na konferenciji za novinare u petak. Uskoro kreće i program POS+ te program POS-a za zbrinjavanje deficitarnog kadra.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavila je poziv kreditnim institucijama koje žele sudjelovati u subvencioniranju stambenih kredita, a lista odabranih institucija s kojima će se sklopiti ugovori bit će objavljena 6. ožujka. Tada će biti poznate i kamatne stope po kojima će se odobravati subvencionirani kunski i eurski stambeni krediti.

U pozivu se navodi se da efektivna kamatna stopa na stambene kredite odobrene u kunama i eurima u prvih pet godina otplate kredita ne može biti veća od 3,75 posto godišnje.

Proljetni krug prijava za potencijalne korisnike subvencija bit će otvoren od 30. ožujka do 8. travnja, a idući krug trebao bi biti u rujnu. Ministar Štromar ističe da će subvencije dobiti svi koji se prijave.

Uvjeti nepromijenjeni

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili. Na poziv se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću.

Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Trajanje subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete tijekom trajanja subvencije te za godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijava za kredit.

>>Subvencioniranje stambenih kredita: HPB i ove godine najpovoljniji

U praksi to znači da će za obitelj koja ima dvoje djece prilikom prijave, subvencija trajati sedam umjesto pet godina. Za svako dijete rođeno tijekom tih sedam godina, trajanja subvencije produžilo bi se za dvije godine.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ističe kako je riječ o izuzetno kvalitetnom projektu, dok se iz stručnih krugova upozorava da je ova mjera utjecala na rast cijena nekretnina te da ona pogoduje onima koji već ionako imaju novac za kupnju prve nekretnine.

Kroz program POS-a izgrađeno više od 8200 stanova

Na konferenciji je predstavljen i program POS-a kroz koji je do sada izgrađeno više od 8200 stanova. U okviru programa trenutno se gradi zgrada u Belišću s 24 stana, a u različitim fazama pripreme ili gradnje su zgrade u Bjelovaru, Vrgorcu, Omišlju, Zagrebu, Labinu, Trogiru, Kaštelama, Podstrani, Sračincu, Kutini, Valpovu, Ogulinu, Novskoj, Prelogu i Osijeku. Također, namjeru za uključenje u Program POS-a iskazali su Kumrovec, Mrkopalj, Sisak, Fužine i Topusko.

Uskoro kreće i program POS+ kojim se omogućava da svi građani mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope. Osnovni uvjet je da osoba nema nekretninu.

Predstavljen je i novi model POS-a po kojem će se graditi stanovi za najam namijenjeni osobama koje se bave deficitarnim zanimanjima u javnim službama. Riječ je o liječnicima, nastavnicima, znanstvenicima, djelatnicima u kulturi, policijskim službenicima I sličnim zanimanjima.

Program bi trebao pokriti područje cijele Hrvatske, prvenstveno slabije razvijena područja i otoke.