Apple i Goldman Sachs počinju testiranje zajedničke kreditne kartice

Suočen s usporavanjem prodaje svog najpopularnijeg uređaja, Apple pokušava povećati prihode od usluga, dok se Goldman Sachs, koji se nakon krize transforirao u tradicionalnu banku, nastoji približiti običnim potrošačima

u 21:08 Zadnja izmjena: 21.02.2019 u 22:17
90

Apple i Goldman Sachs uskoro će početi testirati novu zajedničku kreditnu karticu koja se sinkronizira s iPhoneom, objavio je Wall Street Journal pozivajući se na anonimni izvor.

Zaposlenici dviju kompanija uskoro će dobiti kartice kako bi testirali sustav, navodi izvor koji je insistirao da ostane anoniman dok proizvod ne bude dostupan.

Za obje tvrtke kreditna kartica predstavlja iskorak u novo područje. Suočen s usporavanjem prodaje svog najpopularnijeg uređaja, iPhonea, Apple pokušava povećati prihode od usluga. To obuhvaća povećanje naknada koje trgovci plaćaju izdavateljima kartica za procesuiranje transakcija. Apple trenutno naplaćuje naknadu za uslugu Apple Pay, navodi WSJ.

Za Goldman Sachs, koji se nakon financijske krize transformirao u tradicionalnu banku, riječ o još jednom potezu kojim nastoji povećati prihode od običnih potrošača. U većem dijelu povijesti 150-godišnje kompanije njeni klijenti bili su institucionalni investitori, vlade i velike korporacije. Uz izdavanje svoje prve kreditne kartice Goldman Sachs namjerava proširiti svoj portfelj sa štednih usluga i osobnog kreditiranja na upravljanje imovinom i osiguranje.

Javno lansiranje vjerojatno krajem godine

Kartica, koja će biti javno lansirana krajem godine, omogućavat će korisnicima da upravljaju svojim troškovima putem iPhonea, piše WSJ koji je prvi objavio vijest.

Appleovi inženjeri raspravljali su o primjeni alata za vizualizaciju, slično kao u Appleovoj aplikaciji za fitness, kako bi korisnicima olakšali upravljanje osobnim financijama, navodi list. Koncept je, u stvari, sličan Goldman Sachsovoj aplikaciji Clarity Money.

Korisnici će dobiti povrat 2 posto troškova prilikom kupnje, a prilikom kupnje Appleovih proizvoda i usluga možda i više. Sustav će raditi na Mastercardovoj mreži.

Goldman Sachs se nada da će karticu iskoristiti kako bi Appleove korisnike pridobio da koriste njegove financijske usluge i proizvode. Dvije kompanije razmatrale su planove o tome da kartica bude dio šireg paketa osobnih financijskih usluga. Od toga su odustali nakon što je Appleov menadžment iskazao zabrinutost zbog zaštite privatnosti prilikom povezivanja s transakcijskim računima u bankama.