Apple Pay dostupan korisnicima Mastercardovih kartica u Hrvatskoj

Uz Apple Pay na iPhoneu, Apple Watchu, iPadu i računalima Mac, korisnici mogu brzo i jednostavno plaćati u trgovinama, u okviru aplikacija i na internetskim stranicama

161
Apple Pay

Mastercard je u suradnji s partnerima učinio uslugu Apple Pay dostupnu korisnicima svojih kartica u Hrvatskoj, Bugarskoj, Cipru, Estoniji, Grčkoj, Litvi, Latviji, Lihtenštajnu, Malti, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Apple Pay je usluga koja predstavlja jednostavan, siguran i privatan način plaćanja, navodi se u priopćenju Mastercarda.

Uz Apple Pay na iPhoneu, Apple Watchu, iPadu i računalima Mac, korisnici mogu brzo i jednostavno plaćati u trgovinama, u okviru aplikacija i na internetskim stranicama.

Mastercardovi partneri u ovom projektu bili su Banca Transilvania, Boon, Edenred, J&T, mBank, Monese, N26, Revolut, Slovenská sporiteľňa i Unicredit Bank.

Mastercard Digital Enablement Service (MDES) koristi najnaprednije tehnologije – EMV, tokenizaciju i kriptografiju – kako bi osigurala integritet osobnih podataka korisnika kartice. Sigurnost i zaštita osobnih podataka su temelj usluge Apple Pay.

Pri korištenju kreditne ili debitne kartice uz Apple Pay, broj kartice se ne pohranjuje na uređaju niti na Apple serverima. Umjesto toga, u sigurnosni element uređaja se pohranjuje jedinstveni kriptirani token ili broj računa uređaja (Device Account Number), a svaka se transakcija autorizira jednokratnim dinamičkim sigurnosnim kodom.

“Drago mi je da danas, zajedno s kompanijom Apple i partnerima iz bankarskog sektora, možemo korisnicima Mastercard kartica pružiti inovativnu uslugu. Europa predvodi beskontaktnu evoluciju – više od jedne od dviju transakcije su beskontaktne. Ova metoda plaćanja nudi brzinu i praktičnost te pokazuje entuzijazam europskih potrošača koji žele prigrliti nove tehnologije kao što je Apple Pay. Jednako je važna sigurnost transakcije koju osigurava Mastercardova tehnologija tokenizacije sigurno povezujući mobilni uređaj s platnom karticom“, istaknula je Sanja Žigić, direktorica Mastercarda u Hrvatskoj.

Apple Pay je jednostavno postaviti, a korisnici koji svoju Mastercard karticu koriste unutar usluge ostvaruju iste pogodnosti kao i pri plaćanju kreditnim i debitnim Mastercard karticama.

Uz iPhone i Apple Watch korisnici mogu koristiti Apple Pay i tako plaćati u trgovinama, restoranima, taksijima, na samoposlužnim aparatima i drugim lokacijama. Pri kupnji uz Apple Pay u aplikacijama ili u internetskom pregledniku Safari nema potrebe za ispunjavanjem obrazaca ili ponovnim upisivanjem informacija o dostavi ili naplati. Svaka  kupnja je autentificirana prepoznavanjem zjenice oka ili otiska prsta uz Face ID, Touch ID ili lozinku uređaja.