Autoodgovornost: Od 1. srpnja zelena karta može biti i bijela

Od 1. srpnja ove godine ugovaratelji osiguranja mogu i sami, na bijelom papiru, otisnuti zelenu kartu osiguranja koju će od svoje osiguravajuće kuće primiti elektronski u PDF formatu

531
zelena karta osiguranja

Od početka srpnja zelena karta osiguranja u Hrvatskoj može biti i bijela, objavio je Hrvatski ured za osiguranje. Naime, od 1. srpnja ove godine ugovaratelji osiguranja mogu i sami, na bijelom papiru, otisnuti zelenu kartu osiguranja koju će od svoje osiguravajuće kuće primiti elektronski u PDF formatu. Sve države članice Sustava zelene karte od 1. srpnja 2020. dužne su prihvaćati i zelene karte na bijelom papiru.

Dokument koji se naziva Zelena karta je međunarodna karta osiguranja od automobilske odgovornosti koju izdaje nacionalni Ured za osiguranje kao dokaz o postojanju valjanog osiguranja od automobilske odgovornosti na području država članica Sustava zelene karte osiguranja. Ona je dokaz da će eventualna šteta prouzročena osiguranim vozilom biti nadoknađena.

Posjedovanje zelene karte osiguranja nije obavezno za ulazak na područje država članica Europske unije te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske jer prema međunarodnim sporazumima hrvatska registracijska pločica zamjenjuje zelenu kartu odnosno služi kao dokaz osiguranja.

>>Digitalna polica osiguranja od autoodgovornosti dostupna kod svih osiguravatelja

Međutim, Zelena karta osiguranja (zelena ili bijela) korisna je u slučaju prometne nesreće koju vozač skrivi u inozemstvu jer je kopiju potrebno predati prometnoj policiji ili drugom sudioniku nesreće.

Nacionalni uredi sami odlučuju

Upravni odbor Hrvatskog ureda za osiguranje donio je odluku o priznavanju međunarodne karte osiguranja od automobilske odgovornosti (Zelene karte osiguranja) na bijelom papiru na temelju  odluke Council of Bureaux, međunarodnog tijela koje upravlja Sustavom zelene karte.

Council of Bureaux je pak ovlastio nacionalne Urede za osiguranje u 48 država članica da sami odluče o izdavanju zelena karte na bijelom papiru za svoja tržišta. U praksi, to znači da društva za osiguranje mogu ugovarateljima osiguranja, odnosno vlasnicima vozila, slati i Zelenu kartu u PDF formatu, a oni ju mogu tiskati na bijelom papiru.

Države članice Sustava zelene karte osiguranja čiji su nacionalni Uredi za osiguranje odlučili nastaviti tiskati Zelenu kartu osiguranja na zelenom papiru mogu i dalje nastaviti s tom praksom, ali od 1. srpnja 2020. godine moraju prihvaćati Zelene karte osiguranja na bijelom papiru izdane za vozila koja dolaze iz država koje su odlučile iskoristiti mogućnost izdavanja Zelene karte osiguranja na bijelom papiru, pa tako i za vozila osigurana u Republici Hrvatskoj.

Uvođenjem ove promjene ne mijenja se postupak pri prelasku granica prema trećim državama članicama Sustava zelene karte, niti postupak kontrole valjanosti međunarodne karte osiguranja.

Hrvatski ured za osiguranje, u svojoj funkciji Ureda jamca, jednako jamči za naknadu šteta neovisno o tome je li papir na kojem je otisnuta međunarodna karta osiguranja od automobilske odgovornosti bijele ili zelene boje.