Zračna luka Zagreb: Pad prometa u ožujku 30 posto

Međunarodna zračna luka Zagreb u siječnju i veljači ove godine zabilježila je blagi rast broja putnika u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, ali u ožujku je pad iznsio 30 posto

67
MZLZ
Međunarodna zračna luka Zagreb

Međunarodna zračna luka Zagreb d.d. (MZLZ) u 2019. godini ostvarila je operativnu dobit (dobit iz poslovanja bez troškova amortizacije) u iznosu 260,18 milijuna kuna što predstavlja rast od 12 posto u odnosu na prethodno razdoblje. Operativna dobit u 2018. iznosila je 232,59 milijuna kuna, navodi se u revidirnom financijskom izvješćuza 2019. godinu.

Grupa MZLZ,u kojoj su uz matičnu kompaniju njena ovisna društva MZLZ – Zaštita d.o.o., MZLZ – Zemaljske usluge d.o.o. i MZLZ – Hrana d.o.o. – ostvarila jeoperativnu dobiti od 277,33 milijuna kuna, što je 11 posto više u odnosu na prethodnu godinu u kojoj je operativna dobiti iznosila 251,16 milijuna kuna, pokazuje pak revidirano konsolidirano izvješće o poslovanju Grupe.

Dobit iz poslovanja (s troškovima amortizacije) je također rasla u odnosu na prethodno razdoblje – na razini Društva 25 posto, a na razini Grupe  18 posto.

Društvo i Grupa su ostvarili rast od 7 posto svih prihoda koji odražavaju aktivnosti u zračnoj luci.

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine Društvo (Grupa) je zabilježilo rast u prometu veći od očekivanog, odnosno 6 posto u siječnju i 2 posto u veljači u usporedbi s odgovarajućim lanjskim razdobljem.

Početkom ožujka 2020. zračna luka je proglašena najboljom europskom zračnom lukom u kategoriji 2 do 5 milijuna putnika za 2019. godinu. To je drugi put za redom da zračna luka bilježi najviše ocjene za kvalitetu usluge, prema istraživanju putnika, ističe se u priopćenju MZLZ-a.

Međutim, u ožujku zbog utjecaja COVID – 19 i globalne pandemije bilježi se iznimno snažan pad prometa, što naravno nije bilo moguće predvidjeti niti očekivati. Početkom ožujka otkazane su mnoge izravne linije, granice s nekim državama su zatvorene, donesene su mjere kojima je propisana samoizolacija za putnike koji dolaze iz inozemstva, pa je pad putnika od 30 posto, koji je zabilježen u prvoj polovici ožujka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, realan odraz takvih mjera, zaključuje se u priopćenju.