Bitcoin tone sve dublje – u tjedan dana izgubio je više od 35% vrijednosti

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta smanjena je u petak za 138,6 milijardi dolara, navodi CoinMarketCap. To je najniža razina od rujna 2017. godine. U odnosu na rekordnu razinu, tržište kriptovaluta izgubilo je oko 700 milijardi dolara

671
bitcoin

Bitcoin ni u petak nije uspio pronaći čvrsto uporište kako bi zaustavio strmoglavi pad koji traje cijeli tjedan. U petak je bitcoin, prema podacima CoinDeska, pao na 4119 dolara, čime je tjedni gubitak premašio 25 posto. Vrijednost bitcoina u dolarima tijekom sedmodnevnog razdoblja (od petka do petka) smanjila se za oko 1400 dolara.

(Tijekom vikenda gubitak je povećan tako da je ukupni tjedni gubitak iznosio 35 posto, op. uredništva)

Ni druge kriptovalute nisu izdržale pritisak. Prema podacima stranice CoinMarketCap.com u petak niti jedna od 28 najjačih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji nije završila trgovanje u zelenom. XRP, druga kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, pala je u petak šest posto, a na tjednoj razini 10 posto. Ether je izgubio u petak 7 posto, a na tjednoj razini 30 posto.

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je u petak na 138,6 milijardi dolara, navodi CoinMarketCap. To je najniža razina od rujna 2017. godine. U odnosu na rekordnu razinu, tržište kriptovaluta izgubilo je oko 700 milijardi dolara.

bitcoin
Kretanje vrijednosti bitcoina d 16. do 23. studenoga

Nagli pad bitcoina počeo je prošlog tjedna kada je potonuo ispod 6000 dolara, na najnižu razinu u ovoj godini. Preokret se desio nakon nekoliko mjeseci stabilnog trgovanja kojem je, tijekom većeg dijela godine, prethodilo razdoblje turbulentnog trgovanja. Sada je vrijednost bitcoina dosegla 13-mjesečno dno, a kriptovaluta se bori za povratak na razinu iznad 4300 dolara.

Ovogodišnje poniranje je u potpunoj suprotnosti prošlogodišnjim Danom zahvalnosti kada je bitcoin bio u strelovitom uzlazu zahvaljujući nizu novih malih ulagača. U odnosu na prošlogodišnji blagdanski tjedan, vrijednost bitcoina smanjena je za više od 55 posto.

Neki analitičari inicijalni pad vrijednosti bitcoina pripisali su “hard forku” bitcoin casha. Ta se digitalna valuta sredinom studenog podijelila u dvije verzije, a čini se da obje strane prodaju bitcoin kako bi financirale rudarenje i dobile međusobnu bitku.

Zaustavljanje gubitaka

Razina od 6000 dolara vjerojatno je bila ključna za povlačenje dijela ulagača. Pad bitcoina ispod te granice bio je okidač za “zaustavljanje gubitaka” što je dodatno potaknulo raspredaju. Nakon što je ta psihološka granica probijena, kriptovaluta je nastavila tonuti sve dublje.

Američka Komisija za vrijednosne papire počela je prošlog tjedna razmatrati kazne protiv pokretača novih kriptovaluta u sklopu borbe protiv prijevara i zlouporaba u financijskoj industriji.

Bloomberg je izvijestio da američki regulatori razmatraju je li prošlogodišnji dobitni niz bitcoina posljedica tržišne manipulacije. Američko ministarstvo pravosuđa istražuje jesu li trgovci koristili tether, kontroverznu kriptovalutu čiji osnivači tvrde da je njena vrijednost jednaka jedno američkom dolaru, kako bi poduprli bitcoin, potvrdile su tri osobe upoznate s problemom, navodi se u izvješću.

Na bitcoin se vjerojatno odrazio i pad ostalih svjetskih tržišta tijekom proteklog tjedna.

Tržišta diljem svijeta su krhka, a trenutno prevladavaju panika i osjećaj nesigurnosti, tumače analitičari. No, to ne znači da se bitcoin raspada. Još uvijek je tu, ali kratkoročno gledano “panika je panika“.