Bitcoin u utorak probio granicu od 8000 dolara

Prema podacima CoinDeska bitcoin je u utorak u jednom trenutku dostigao vrijednost od 8325 dolara, no nakon toga je izgubio dio stečenog dobitka

115
bitcoin

Bitcoin je u utorak ponovo probio granicu od 8000 dolara. Posljednji put na toj razini bio je u srpnju prošle godine. Prema podacima CoinDeska bitcoin je u jednom trenutku dostigao vrijednost od 8325 dolara, no nakon toga je izgubio dio dobitka i ponovo pao ispod spomenute granice. No, od početka godine vrijednost bitcoina porasla je za više od 120 posto.

Prema CoinDesku tijekom večeri bitcoin je kolebao oko 7800 doalra, a u 22.15 sati po srednjoeuropksom vremenu vrijedio je 7891,98 dolara. To je još uvijek znatno ispod rekordne vrijednosti s kraja 2017. godine kada je bitcoin kolebao oko 20.000 dolara.

Andy Brenner iz National Alliance Securities kaže da nije moguće sa sigurnošću tvrditi tko stoji iza rasta potražnje za bitcoinom, ali čini mu se logično da kineski ulagači koriste digitalnu valutu za diversifikaciju ulaganja.

“Novi val potražnje za bitcoinom poklapa se s velikim padom vrijednosti kineskog juana u odnosu na dolar”, odgovorio je u e-mailu na upit CNBC-ja.

Iqbal V. Gandham, izvršni direktor britanskog trgovačkog poduzeća eToro kaže pak kako “loše vijesti više nemaju loš utjecaj“ na tržište. Gandham smatra kako je vrijednost bitcoina dosegnula baznu vrijednost, a pojedinačne priče u kojima se Samsung, HTC i Amazon povezuju s kriptovalutom imaju učinak na potrošače koji zbog njih počinju prihvaćati bitcoin.

Gandham također podsjeća na glasine kako će Fidelity Investments, jedno od najvećih društava za upravljanje imovinom, uskoro početi trgovati kriptovalutama u ime svojih institucionalnih klijenta. To također pozitivno utječe na cijenu.

Tržišne špekulacije velikih igrača

David Gerard, veliki kritičar kriptovaluta, uspon bitcoina tumači pak tržišnim igrama velikih igrača koji pritišću ulagače na kratkim pozicijama. U blogu objavljenom u ponedjeljak Gerard piše da veliki igrači kupuju dok ne prisile ulagače na kratkim pozicijama da, u strahu od likvidacije, kupuju bitcoin po tržišnim cijenama i tako potiču rast cijene zbog velikog broja naloga za kupnju u kratkom vremenu. Tada veliki igrači, koji su podigli cijenu, počinju prodavati uz profit.

Stručnjaci za kriptovalute povezuju također uzlet bitcoina s pojavom žetona zvanih tethers, koji imaju pokriće u dolaru, a na tržište su navodno uvedeni kako bi se potaknula likvidnost. Tether je u vlasništvu ljudi koji vode burzu kriptovaluta Bitfinex. Glavno pitanje je koliko je doista vrijednost tethersa utemeljena na dolaru, a Bitfinex istražuje državni odvjetnik New Yorka.

No, Gerard kaže da usprkos svim navedenim upitnicima očekuje da će bitcoin i ostale kriptovalute nastaviti rasti.

“Pozornost srednjostrujaških medija mogla bi privući nove naivčine koji trenutno imaju gotovinu, ne samo one s tethersom. Predviđao sam pojavu još jednog kripto-balona, ali nisam ga očekivao tako brzo“, zaključio je Gerard.