Pada zastupljenost žena u upravama društava u sastavu Crobexa

Zastupljenost žena u upravama tvrtki iz sastava indeksa CROBEX iznosi 14,5 posto - upola manje od zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi

35
Selectio indeks žena
Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla, jedina je predsjednica uprave u društvima u sastavu indeksa Crobex

Selectio indeks žena, koji mjeri udjel žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2019. je značajno pao na 14,5 posto u odnosu na 19,7 posto krajem 2018. godine.

Najveći udjel žena u upravama imaju Ericsson Nikola Tesla d.d. (100%), ujedno i jedina tvrtka s predsjednicom Uprave, te Arena Hospitality Group d.d. (50%), AD Plastik d.d. i Adris grupa d.d. (po 33,3%), navodi se u priopćenju tvrtke Selectio.

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi, prema podacima The Female FTSE Board Report za 2018. godinu, je 29 posto i za razliku od Hrvatske, pokazuje trend rasta.

Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2018., udio žena u najznačajnijim društvima izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 26,7 posto.

selectio indeks žena

Zastupljenost žena u politici – u trenutnom sazivu Sabora – je 20,5 posto, znatno manja od udjela žena u politici država Europske unije (31,3%). U znanosti – mjereno udjelom u redovnom članstvu HAZU-a – žene su zastupljene tek s 10,9 posto, što je također znatno manje od europskog prosjeka koji je u 2017. godini iznosio 21,6 posto.

Postotak kompanija, sastavnica CROBEXA, koje u upravama nemaju niti jednu ženu, tzv. zero companies, je 56,3 posto dok primjerice svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi.

Povratak u 2010. godinu

Selectio već 13 godina trgovačkim društvima dodjeljuje Certifikat Poslodavac Partner za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Udjel žena u upravama društava dobitnika Certifikata Poslodavac Partner iznosi 20,9 posto.

Tvrtke dobitnice certifikata koje se ističu po zastupljenosti žena u upravama su Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o. i Laguna Novigrad d.d. (100%), Philip Morris Zagreb d.o.o i Poslovna inteligencija d.o.o. (66,7%), Jadran galenski laboratorij d.d. (57,1%) te Ciklopea d.o.o., HBOR, Pliva Hrvatska d.o.o. i Tele2 d.o.o. (svi 50%).

Trenutna zastupljenost žena na važnim funkcijama pala je na razinu 2010. godine. To je bilo vrijeme u kojem je osviještenost o rodnoj neravnopravnosti na rukovodećim pozicijamana bila na znatno nižoj razini. Zato je nužno je upozoriti na važnost uključivanja žena u upravljanje kompanijama u svrhu uspješnog i kvalitetnog poslovanja, poručuju iz tvrtke Selectio.