Bitcoin ponovo pokazao volatilnost – potonuo je ispod 10.000 dolara

Prošle srijede bitcoin je dosegnuo vrijednost od 13.485,85 dolara, najveću razinu u posljednjih 17 mjeseci. A u utorak je potonuo na razinu oko 9676 dolara, što je otprilike 3800 dolara ispod razine na kojoj je bio prije tjedan dana

85
bitcoin

Bitcoin je opet pokazao svoju nestabilnu narav. U utorak je potonuo ispod 10.000 dolara, samo nekoliko dana nakon što je dosegnuo najveću vrijednost u posljednjih 17 mjeseci.

Prošle srijede, 26. lipnja, bitcoin je dosegnuo vrijednost od 13.485,85 dolara, što je prema CoinDesku, specijaliziranom portalu za kriptovalute, najveća razina vodeće svjetske kriptovalute od siječnja 2018. godine. Već dan kasnije potonuo je za 3000 dolara, a u utorak, 2. srpnja, pao je na razinu oko 9676 dolara, što je otprilike 3800 dolara manje od razine na kojoj je bio u srijedu, navodi CoinDesk.

I ostale kriptovalute u utorak su izgubile na vrijednosti. Monero i Decred izgubili su najmanje 6,5 posto, navodi CoinDesk.

Nakon lanjskog gubitka koji je premašio 70 posto, bitcoin je u 2019. porastao za oko 200 posto.

U prošloj godini napadi na mjenjačnice kriptovaluta i mala uspješnost ICO (initial coin offering) ohladili su ulagače. Ovogodišnji povratak pripisuje se prvenstveno najavi Facebooka da će pokrenuti svoju kriptovalutu pod nazivom libra te pojačanom ulaganju u kriptovalute uslijed trgovinskih ratova.

>>Facebook pokreće globalnu digitalnu valutu Libra

Facebook bi libru trebao lansirati tijekom sjedeće godine, a njome će upravljati neprofitna udruga istog naziva, Libra, u kojoj je niz organizacija iz tehnološkog, financijskog i neprofitnog sektora. među njima su Mastercard, PayPal, Stripe, Visa, eBay, Spotify, Uber Technologies, Vodafone Group, Coinbase, Andreessen Horowitz, Thrive Capital, Union Square Ventures i neprofitna udruga Women’s World Banking.