BItcoin i dalje raste, a mali ulagači žele svoj dio kolača

Rekordan rast vrijednosti bitcoina potaknuo je snažan interes malih ulagača za ulaganje u kriptovalute. Kripto burze i platforme za trgovanje bilježe snažan rast aktivnosti. Mali ulagači priključili su se institucionalnim investitorima kako bi uhvatili dio kolača

174
bitcoin
[Photo by Karolina Grabowska from Pexels]

Rekordan rast vrijednosti bitcoina potaknuo je snažan interes malih ulagača za ulaganje u kriptovalute. Kripto burze poput Coinbase i Binance te mrežne platforme na kojima se kriptovalutama može trgovati, poput Revoluta i eToroa, zabilježile su u posljednje vrijeme jačanje aktivnosti. Novi investitori nadaju se da će se uzlazni trend nastaviti i utrkuju se kako bi se dohvatili lude dobitke.

Analitičari kažu da podaci potvrđuju dojam o pojačanoj aktivnosti malih ulagača na tržištu kriptovaluta. To se posebno ogleda kroz porast “altcoina”, digitalnih tokena koji su nastali nakon bitcoina, i povećanju volumena trgovanja na maloprodajnim platformama te kripto burzama koje su usmjerene na maloprodaju.

>>Pet predviđanja o bitcoinu u 2021. godini

Zagovornici bitcoina tvrde da se sadašnja situacija razlikuje od balona s kraja 2017. po tome što cijene sada diktiraju institucionalni ulagači. Prije tri godine vrijednost bitcoina porasla je na gotovo 10 tisuća američkih dolara, ali nakon toga se u 2018. srozala na samo 3122 dolara.

BITCOIN je u četvrtak prvi put premašio vrijednost od 40.000 dolara, uz tržišnu kapitalizaciju veću od 700 milijardi dolara

Mnogi poznati investitori, uključujući investicijska društva Paul Tudor Jones i Stanley Druckenmiller, lani su se okrenuli ulaganju u kriptovalute. Britanska tvrtka za upravljanje imovinom Ruffer svom portfelju dodala je 550 milijuna funti (747 milijuna dolara) bitcoina.

No, brojni skeptici, poput američkog burzovnog špekulanta Petera Schiffa i ekonomista Nouriela Roubinija, i dalje smatraju da je bitcoin špekulativna imovina bez prave vrijednosti i tržišni balon koji se u jednom trenutku mora ponovo raspuknuti.

Unatoč tome, postoje znakovi da naglo raste interes malih ulagača koji ne žele propustiti priliku. To bi moglo znatno utjecati na najnoviji ciklus kripto tržišta, jer se smatralo da su maloprodajne špekulacije imale veliku ulogu u rastu bitcoina 2017. godine.

Očekivana volatilnost

Googleovi podaci o najtraženijim pojmovima u tražilici pokazuju da je broj pretraga u kojima se traži bitcoin naglo porasle početkom mjeseca, što promatrače podsjeća na paralelni rast vrijednosti bitcoina i učestalosti pretraga o kriptovalutama u prosincu 2017. No, učestalost pretraga za kriptovalutama je danas daleko ispod razine prije tri godine.

Ukupna tržišna vrijednost svih kriptovaluta u četvrtak je prvi put premašila milijardu dolara, a tome je značajno pridonio bitcoin. Najpopularnija kriptovaluta u četvrtak je pak prvi put premašila vrijednost od 40.000 dolara, uz tržišnu kapitalizaciju koja premašuje 700 milijardi dolara.

Rizik od naglog preokreta je visok jer mali ulagači u pravilu ignoriraju volatilnost kriptovaluta

Daniel Lacalle, glavni ekonomist tvrtke Tressis Gestion

U međuvremenu, internetske investicijske platforme bilježe nagli rast broja registracija i prometa. eToro je 4. siječnja imao 61 posto pojedinačnih vlasnika bitcoina nego godinu dana ranije i 49 posto više pojedinačnih vlasnika etera, druge najpopularnije virtualne valute.

“Prirodno je očekivati volatilnost nakon dugog razdoblja rasta koji smo imali u prošloj godini, ali dugoročni trend je jasan”, rekao je za CNBC Simon Peters, tržišni analitičar u eToru. “Kripto valute postaju mainstream, a sve više i više investitora spremno je izložiti se riziku ulaganja u njih.”

Na putu prema mainstreamu

Revolut je objavio da je tijekom posljednjih 30 dana registrirao 300.000 novih kupaca kriptovaluta, u razdoblju kad je bitcoin bio na novim rekordnim razinama. Bitcoin je bio najpopularnija digitalna valuta na Revolutu u posljednja dva tjedna, a slijedili su XRP i eter. Cijene altcoina, poput etera, litecoina i bitcoin casha, snažno su porasle u posljednjih tjedan dana. Njihova vrijednost često prati trendove koje diktira bitcoin. Eter je, na primjer, u ponedjeljak premašio vrijednost od 1000 dolara, prvi put od veljače 2018.

Analitičari navode kako su dobici u altcoinima “uglavnom potaknuti maloprodajom”, dok su “dominantni ulagači u bitcoin institucionalni investitori”.

 

Volumen trgovanja kriptovalutama dosegnuo je u nedjelju rekordnu dnevnu razinu od 68,3 milijarde dolara, pokazuju podaci CryptoComparea. To je premašilo rekordnu vrijednost iz prosinca 2017. od 27,8 milijardi dolara.

Mnogi ulagači u kripto tržište smatraju bitcoin “digitalnim zlatom”, potencijalnim sigurnim utočištem za investitore koje je zaštićeno od inflacije. Analitičari JPMorgana nedavno su kao dugoročni cilj za bitcoin postavili vrijednost od 146 tisuća američkih dolara. To su obrazložili time što se bitcoin počinje nadmetati sa zlatom kao “alternativnom” valutom.

Međutim, upozorili su kako bi se volatilnost bitcoina morala znatno smanjiti kako bi se taj cilj ostvario. Postoje, kažu analitičari JPMorgana, “neki znakovi da se i interes malih ulagača naglo povećao”, potkrepljujući to podacima o sve većem prometu na platformama poput PayPala i Square’s Cash Appa. PayPal je prošle godine u SAD-u omogućio svojim korisnicima da na svojim računima drže kriptovalute i da njima trguju. PayPal planira ponuditi trgovanje kripto valutama preko svoje mreža tijekom ove godine. Smatra se da je to veliki korak prema usvajanju kriptovaluta kao uobičajenih metoda plaćanja.

Interes malih ulagača na tržištima u razvoju

Daniel Lacalle, glavni ekonomist u tvrtki Tressis Gestion, rekao je da su bitcoin i druge kriptovalute postale popularne kod malih ulagača na tržištima u razvoju, poput Argentine, Brazila i Turske.

“Potražnja za kriptovalutama, posebno za bitcoinom, sve je veća među ulagačima na tržištima u razvoju koji su svjesni da se vrijednost domaćih valuta srušila u usporedbi s dolarom usprkos svim slabostima američke valute”, objasnio je Lacalle za CNBC. “Mali ulagači prepoznali su trend i pokušavaju ostvariti dobitke. Rizik od naglog preokreta je visok jer mali ulagači u pravilu ignoriraju volatilnost kriptovaluta.”

Ako bacimo pogled unaprijed, postoje dva jasna buduća katalizatora tržišta kriptovaluta: potencijalno odobrenje fonda koji će trgovati bitcoinima (ETF) i očekivana inicijalna javna ponuda Coinbasea, poručio je Charles Hayter, izvršni direktor CryptoComparea.

>>Bitcoin dosegnuo novi rekord na 28.600 dolara