Pet predviđanja o bitcoinu u 2021. godini

Usprkos velikoj fluktuaciji vrijednosti, 2020. bila je za bitcoin, s kojim se trguje već desetak godina, godina sazrijevanja. James Ledbetter, urednik i izdavač fintech biltena FIN, za CNBC analizirao je ključne trendove vezane za bitcoin u 2021. godini

631
bitcoin

Godina na izmaku bila je vrlo zanimljiva za sve koji su ulagali u kriptovalute, osobito bitcoin, pa i za one koji su tržište samo pasivno pratili. Najvrjednijom svjetskom virtualnom valutom u prosincu se trgovala po cijeni većoj od 23.000 američkih dolara.

Početkom ožujka, kada se zapadni svijet suočio s pandemijom koju je izazvao koronavirus, bitcoin je vrijedio manje od 4000 dolara. Za investitore, kupce i prodavatelje, to su dobici i gubici od kojih “boli glava”. Za one koji priču prate sa strane to može biti zabavno, uz povremene izljeve ljubomore ili mučnine.

Usprkos velikoj fluktuaciji vrijednosti, 2020. bila je za bitcoin, s kojim se trguje već desetak godina, godina sazrijevanja.

James Ledbetter, urednik i izdavač fintech biltena FIN i bivši glavni urednik magazina Inc., za CNBC analizirao je ključne trendove vezane za bitcoin u 2021. godini.

Veća prihvaćenost

Upotreba bitcoina u svakodnevnom životu uvijek je imala problem sličan dilemi je li prije bila kokoš ili jaje. Naime, bitcoin je slabo prihvaćen i malo korišten zato što nije široko prihvaćen i malo ga se koristi. No, u ovoj godini zabilježen je snažan pomak na tom polju.
U tome su značajnu ulogu imale poznate fintech tvrtke, od Squareove investicije od 50 milijuna dolara u bitcoin do PayPala koji je svojim korisnicima omogućio držanje bitcoina na njihovim računima te trgovanje kriptovalutom.

U 2021. vjerojatno ćemo vidjeti proširenje ovog uobičajenog zagrljaja. Potražite barem jednu veliku američku ili europsku banku koja će najaviti nekakav sustav u kojem omogućuju kupnju bitcoina ili pristaju držati digitalnu imovinu za svoje klijente.

Konkurencija velikih tehnoloških kompanija

Bez obzira na to što je bitcoin mogao, a nije postigao u deset godina svog postojanja, prisilio je mnoge velike, globalne entitete da o njemu razmišljaju. Svaka tvrtka koja se bavi platnim prometom shvaća da tržište digitalnih plaćanja ima sve značajniju ulogu te da platni sustavi koji pokrivaju različite modele plaćanja i različite valute imaju ogroman potencijal.

Platne transakcije još uvijek mogu potrajati i nekoliko dana te često uključuju pozamašne naknade. Bitcoin je pokazao, iako još uvijek rudimentarno, da globalna digitalna valuta može dramatično promijeniti taj proces. Ove godine su i Facebook i Google – tvrtke s ogromnim globalnim dosegom o kakvom bitcoin može samo sanjati – pokrenuli velike projekte vezane uz digitalnu valutu.

Tehnički kriptovaluta diem, koju smo do 1. prosinca znali pod imenom libra, nije sasvim ista kao bitcoin, ali ako se počne prihvaćati tijekom 2021. godine mogla bi usporiti njegov razvoj.

Inače, odluka o promjeni imena kriptovalute libra u diem donesena je kako bi se pokazalo da je projekt “organizacijski neovisan” te kako bi lakše dobio odobrenje regulatora za lansiranje.

Konkurencija središnjih banaka

Ove godine Banka za međunarodne namire iz Basela objavila je izvješće o istraživanju koje ukazuje da 80 posto svjetskih središnjih banaka radi na nekom obliku digitalne valute. Kina je u tom eksperimentiranju stigla mnogo dalje od bilo koje druge države.

Nedavno je u istočnokineskom gradu Suzhou, zapadno od Šangaja, održana lutrija u kojoj je sto tisuća stanovnika putem digitalnog novčanika dobilo po 200 renminbi (oko 30 američkih dolara). Dobitnici su potaknuti da svoj digitalni novac povežu sa svojim bankovnim računima, a ako ga ne potroše u roku od nekoliko tjedana, novac nestaje. To su izvrsne tehnike za unapređenje prihvata digitalnih valuta.

Kako je Kina sve bliže nacionalnoj digitalnoj valuti, to će vjerojatno smanjiti potražnju za bitcoinom i ostalim neovisnim kriptovalutama. Iduće godine slični modeli će se vidjeti i u drugim državama.

Novo regulatorno okruženje

Administracija novoizabranog američkog predsjednika Joea Bidena u prvih 90 dana bavit će se važnijim stvarima od reguliranja kriptovaluta, a raspoloženje i stručnost Kongresa o toj termi je teško pretpostaviti. Prirodna je pretpostavka da će demokratska administracija regulirati kriptovalute strože od republikanske, no neki tvrde kako će Biden biti “blagonaklon prema kriptovalutama”.

Možda, ali poklonici bitcoina obično previđaju probleme poput anonimnosti i mogućnost upotrebe kriptovaluta u prevarama. Za regulatore su to ozbiljni problemi. Bidenov tim mogao bi smisliti sveobuhvatniji i racionalniji način reguliranja kriptovaluta, ali Ledbetter nije uvjeren da će pogodovati bitcoinu.

Kontinuirana volatilnost

Budući da vrijednost bitcoina nije izravno povezana s bilo kojim stvarnim fenomenom (poput fiskalne ili monetarne politike), teško je predvidjeti i objasniti kretanje njegove vrijednosti. Zbog toga ga je teško preporučiti ulagačima koji igraju “na sigurni” i žele izbjeći velike gubitke.

Neki predviđaju da bi u 2021. bitcoin mogao dosegnuti vrijednost od 50.000 dolara. To se čini ekstremno, ali nije nemoguće ako investitori alociraju dio imovine u bitcoin.

Naravno, moguće je da će njegova vrijednost u 2021. krenuti i u suprotnom smjeru 2021. godine. Jedino što se čini sigurnim je da će i iduće godine kada je riječ o kriptovalutama biti vrlo uzbudljiva. Zato, vežite pojaseve. Krećemo.

>>Bitcoin nadomak probijanja granice od 23 tisuće dolara