Elon Musk je pretekao Jeffa Bezosa i sada je najbogatiji čovjek na svijetu

Rast vrijednosti Tesline dionice u četvrtak gurnuo je Muska ispred Jeffa Bezosa, koji je poziciju najbogatije osobe preuzeo 2017. godine i trenutno vrijedi oko 184 milijarde dolara

36
Elon Musk

Elon Musk postao najbogatija osoba na svijetu. Neto vrijednost njegove imovine premašila je 185 milijardi dolara, objavio je CNBC.

Rast vrijednosti Tesline dionice u četvrtak gurnuo je Muska ispred Jeffa Bezosa, koji je poziciju najbogatije osobe preuzeo 2017. godine i trenutno vrijedi oko 184 milijarde dolara. Muskov uspon na ljestvici najbogatijih u proteklih godinu dana najbrži je u povijesti. To je dramatična promjena za dinamičnog poduzetnika koji je prije samo 18 mjeseci punio naslovnice zbog optužbi za prekomjerno trošenje kompanijskog novca te da svojim izjavama (tvitovima) ruši dionice tvrtke.

Strelovit uspon u samo godinu dana

Musk je u 2020. s imovinom vrijednom oko 27 milijardi dolara i jedva je ušao među 50 najbogatijih. Strelovit rast Tesline dionica – porasla je u prošloj godini za više od devet puta – i njegova izdašna plaća rezultirali su rastom vrijednosti njegove neto imovine na razinu iznad 150 milijardi dolara.

Vrijednost dionice Amazona bila je pod pritiskom zbog potencijalnog zaoštravanja američke regulative. Musk je u srpnju pretekao Warrena Buffetta i postao sedma najbogatija osoba. U studenom je “projurio” pokraj Billa Gatesa i postao je druga najbogatija osoba.

U proteklih 12 mjeseci Musk je stekao veću neto imovinu od ukupne neto vrijednosti Gatesove imovine (132 mlrd dolara). Tesline dionice zaključile su trgovanje u četvrtak na 816,04 dolara, što je gotovo 8 posto više u odnosu na prethodni dan. Tržišna vrijednost tvrtke premašila je 760 milijardi dolara.

Elon Musk je bio prvi i na Bloombergovom indeksu milijardera. Prema tom popisu u srijedu je njegova neto vrijednost bila za oko tri milijarde dolara veća od Bezosove, dok je prema Forbesovoj listi milijardera u realnom vremenu Musk za Bezosom nakon zatvaranja tržišta u četvrtak zaostajao za otprilike 7 milijardi dolara. Forbes je Bezosovu neto vrijednost procijenio na 184,6 milijardi, a Muskovu na 177,2 milijarde dolara. Forbes, međutim, možda ne uključuje vrijednost Muskovih opcija koje je dobio kao dio svoje plaće za kupnju više od 33 milijuna dionica Tesle.

>>Muskova kompanija predstavila svinju kojoj su u glavu ugradili čip

>>Bill Gates o razlikama između Elona Muska i Stevea Jobsa