Za očuvanje radnih mjesta u tvrtkama pogođenim potresom 4000 kn po radniku

Pravo na potporu zbog utjecaja posljedica potresa na poslovanja ne ovisi o djelatnosti niti o padu prometa, no poslovanje mora biti obustavleno zbog "objektivnih okolnosti": oštećenja pogona ili nemogućnosti dolaska radnika na posao

68
očuvanje radnih mjesta
Ilustracija: Drvni centar Glina [izvor: sherif.hr]

Zbog izvanrednih okolnosti koje su proizašle iz posljedica potresa Vlada nastoji pomoći poslodavcima s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije da očuvaju poslovnu aktivnost.

Tako je Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u petak, 8. siječnja, odlučilo da poslodavci s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom imaju pravo na potporu u iznosu od 4000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno razmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu ako su im zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodi procesi bitno smanjeni ili onemogućeni. Pravo na potporu zbog utjecaja posljedica potresa na poslovanja ne ovisi o djelatnosti niti o padu prometa.

Objektivni razlozi su: nastale znatne štete uzrokovane potresom na poslovnim ili proizvodnim pogonima i/ili nemogućnost dolaska radnika na posao temeljem čega se ne može uspostaviti normalno poslovanje odnosno proizvodnja.

Zbog izvanrednih okolnosti uslijed situacije izazvane potresom nastoji se pomoći poslodavcima s područja Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije kako bi očuvali poslovnu aktivnost.

Odluka je donesena u okviru izmjena i dopuna Uvjeta i načina korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2021. godini.

Skraćeno radno vrijeme i očuvanje radnih mjesta

Potpore za skraćeno radno vrijeme produžuju se do 31. prosinca 2021., dok su potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (Covid-19), uz proširenje na poduzetnike koji su pogođeni potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, produžene na siječanj i veljaču.

Potporu za skraćeno radno vrijeme poslodavci će sada moći ostvariti za privremeno uvođenje skraćenog radnog vremena radnika u odnosu na puni mjesečni fond radnih sati do najviše 90 posto, no pri tome smanjenje broja radnih sati na godišnjoj razini ne smije premašiti 70 posto godišnjeg fonda radnih sati.

Potpora za očuvanje radnih mjesta u zaštitnim radionicama, integrativnim radionicama i radnim jedinicama za zapošljavanje osoba s invaliditetom čija je djelatnost pogođena Koronavirusom (COVID – 19) nastavlja se provoditi do 30. lipnja 2021.

>>Aladrović: Za pomoć poduzetnicima u prvom kvartalu 2,5 mlrd kuna

>>Mjerama pomoći obuhvaćeni dobavljači i kooperanti zatvorenih djelatnosti