Facebook preuzima startup koji razvija neuronsko sučelje

Vizija CTRL-Laba je da narukvica dekodira električne signale koje neuroni iz leđne moždine šalju mišićima te ih pretvara u digitalne signale koje računala razumiju

108

Facebook je u ponedjeljak objavio akviziciju tvrtke CTRL-Labs, njujorškog startupa koji je specijaliziran za rješenje koja ljudima omogućavaju da kontroliraju računala mozgom.

Startup će se pridružiti Facebook Reality Labsu, odjelu za društvene medije koji radi na razvoju pametnih naočala za proširenu stvarnost. Transakcija je vrijedna između 500 milijuna i milijardu dolara, navodi CNBC pozivajući se na neimenovane izvore. Glasnogovornik Facebooka rekao je da je riječ o iznosu manjem od milijardu dolara.

“Ovakva tehnologija ima potencijal za otvaranje novih kreativnih mogućnosti i preispitivanje izuma 19. stoljeća u svijetu 21. stoljeća“, poručio je Facebookov potpredsjednik za proširenu i virtualnu stvarnost Andrew Bosworth u postu kojim je objavio akviziciju. “Tako bi jednog dana mogla izgledati naša interakcija u virtualnoj i proširenoj stvarnosti. To bi moglo promijeniti način na koji se povezujemo.”

Tehnološka vizija CTRL-Laba je da omoguće ljudima da kontroliraju uređaje uz pomoć narukvice, rekao je Bosworth.

“Evo kako će to raditi: u leđnoj moždini su neuroni koji šalju električne signale mišićima vaše ruke govoreći im da se kreću na određeni način, na primjer kao da kliknu mišem ili pritisnu gumb”, napisao je Bosworth. “Narukvica će dekodirati te signale i pretvoriti ih u digitalni signal koji vaš uređaj može razumjeti, jačajući tako vašu kontrolu nad vlastitim digitalnim životom.”

“Obećavajući napredak”

CTRL-Labs osnovali su 2015. Thomas Reardon i Patrick Kaifosh. Obojica imaju doktorate iz neuroznanosti na Sveučilištu Columbia. Reardon je ranije devet godina radio u Microsoftu, a bio je i tehnološki direktor u Openwave Systems.

CTRL-Labs je u veljači prikupio 28 milijuna dolara od Alphabetovog fonda GV i Amazonovog fonda Alexa.

Do akvizicije dolazi nakon što se Facebook suočio s istragom američke Savezne komisije za trgovinu, koja navodno istražuje je li se tvrtka upustila u akvizicije kako bi ugušila konkurenciju.

Facebook je na tehnologiji neuronske kontrole računala počeo raditi  2016., u sklopu odjela Building 8 koji je pokrenut kao skunkworks laboratorij koji je trebao potaknuti napore kompanije u razvoju potrošačkih hardverskih proizvoda.

Facebook je u srpnju obnovio svoje aktivnosti u ovom području, navodeći tom prilikom da su istraživanja provedena na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu pokazala obećavajući napredak, iako su još uvijek daleko od komercijalizacije.