Građani iskazali manji interes za državne obveznice

Ovim izdanjem planira se prikupiti 750 milijuna eura, a građani su upisali 154,5 milijuna eura. U srijedu će priliku za upis imati institucionalni investitori

34
trezorski zapisi
[Izvor: Ministarstvo financija]

Završen je upis državnih obveznica za građane. Upisalo ih je malo više od 6200 građana, a ukupan iznos upisanih obveznica doseže 154,5 milijuna eura. Ovim izdanjem planira se prikupiti 750 milijuna eura, a u srijedu će priliku za upis imati institucionalni investitori.

U malo više od godinu dana to je peti paket državnih vrijednosnih papira – drugi obveznički – koje su mogli kupiti građani. No, ovoga puta zanimanje građana bilo je najmanje do sada. Lani je obveznice kupilo 43  tisuće građana u iznosu od 1,34 milijarde eura.

“Zašto je interes manji – a evidentno je da jest – u odnosu na prethodna izdanja? Ja vjerujem da jednim dijelom to može biti ročnost izdanja – tri godine je možda predugo za građane. Također, do ovog izdanja došlo je nepunih mjesec dana nakon izdanja trezorskih zapisa. Možda je jedan dio građana uložio u trezorske zapise pa sada nije ulagao u obveznice; možda je interes manji zbog turističke sezone… Može biti više razloga”, rekao je ministar financija Marko Primorac.

Ministar financija za rujan je najavio novo izdanje trezorkih zapisa.