Porezna uprava opet nagrađuje skupljanje računa – nagradni fond 80.000 eura

Porezna uprava nagradno natjecanje provodi kroz šest mjesečnih kola, od srpnja do kraja prosinca. Za svaki prijavljeni račun dobiva se 1 bod. U svakom krugu bit će proglašeni dobitnici s najvećim brojem bodova, a na kraju i ukupni pobjednik

20
Porezna uprava Bez računa se ne računa
Ministar financija Marko Primorac predstavio je nagradno natjecanje Bez računa se ne računa Porezne uprave [Izvor: Ministarstvo financija]

Porezna uprava pokrenula je nagradno natjecanje “Bez računa se ne računa“. Natjecanje u šest krugova trajat će do kraja godine, a ukupan nagradni fond iznosi 80.000 eura. Svrha natjecanja je podizanje svijesti i edukacija građana o obvezi izdavanja i primanja računa.

Porezna uprava podiže svijest i educira građane

Natjecanje se provodi isključivo putem mobilne aplikacije mPorezna, a pravo sudjelovanja imaju svi punoljetni građani.

Bodovi se prikupljaju kroz aplikaciju skeniranjem QR koda na računu ili unosom podataka o računu nakon kupovine putem JIR-a (jedinstveni identifikator računa) ili ZKI-ja, (zaštitni kod izdavatelja računa), uz koje će se morati upisati i drugi podaci iz računa – datum i vrijeme izdavanja i ukupan iznos računa. Za svaki prijavljen račun dobiva se jedan bod. Uvjet za aktivaciju aplikacije na pametnim telefonima je posjedovanje vjerodajnice za autentifikaciju putem NIAS-a.

Građani će moći prijaviti i neispravne račune te također ostvariti po jedan bod.

U svakom krugu natjecanja, koji traje mjesec dana, vrijede isključivo računi izdani za vrijeme trajanja tog kruga, a od pojedinog izdavatelja računa sudionik može prijaviti jedan račun dnevno.

Pobjednik pojedinog kruga, dobitnik s najvećim brojem prikupljenih bodova, će dobiti 5.000 eura, nagrada za drugo mjesto je 3.000 eura, a za treće 2.000 eura. Na kraju  će biti proglašen i ukupni pobjednik koji će biti nagrađen s 20.000 eura.

Fiskalna disciplina

Ministar financija Marko Primorac ocijenio je da je fiskalna disciplina u Hrvatskoj, u smislu efikasnosti naplate poreza, na dobroj razini, no promotrit će se kakve će učinke na naplatu poreznih prihoda imati i ovo nagradno natjecanje. “Cilj je, uz povećanje fiskalne discipline, tražiti i prostor za eventualna porezna rasterećenja u budućnosti”, rekao je.

Napomenuo je da, ako neki poduzetnik naplaćuje PDV od krajnjeg potrošača, a takav se račun ne fiskalizira, to znači da poduzetnik taj PDV zadržava za sebe. Između ostalog, igra se i pokreće jer su u Ministarstvu često suočeni s nezadovoljstvom pojedinih građana koji su utvrdili da računi koje su dobili nisu fiskalizirani, kazao je Primorac.

Od početka fiskalizacije do danas ukupno je izdano 26,5 milijardi fiskaliziranih računa, a lanjski 14. kolovoza je dan s najviše izdanih računa – 10,43 milijuna.

Ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša je kazao da je od početka godine prisutan trend rasta broja izdanih računa i njihove vrijednosti.

U ovoj godini izdano je gotovo 50 milijuna veći, dok je iznos fiskaliziranih računa skočio za 2,2 milijarde eura.