ERGO prodao poslovanje u Hrvatskoj Sava osiguranju

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje ERGO osiguranje zaračunalo je u 2017. bruto premiju od 96,01 milijuna kuna, dok je ERGO životno osiguranje zaračunalo bruto premiju od 2,35 milijuna kuna

296
Ergo

Slovensko Sava osiguranje, koje u Hrvatskoj posluje putem podružnice, od njemačkog ERGO osiguranja kupuje njegova dva društva kćeri u Hrvatskoj – Ergo osiguranje i Ergo životno osiguranje, izvijestila su ta dva osiguravatelja čiji su predstavnici u petak u Zagrebu potpisali ugovor o kupoprodaji.

“Kao što je i uobičajeno za transakcije ove prirode, transakcija podliježe regulatornom odobrenju. Ugovorne strane su se sporazumjele da neće objaviti detalje o kupoprodajnoj cijeni”, navodi se u priopćenju ERGO grupe.

“U Sava osiguranju pronašli smo renomiranog investitora koji je uspostavio sveobuhvatan skup korporativnih prednosti u pogledu regionalnog znanja, pouzdanosti, brzine, fleksibilnosti i financijske uspješnost”, rekao je Alexander Ankel, operativni direktor (COO) ERGO International AG.

“ERGO neživotno i životno osigurateljno poslovanje u Hrvatskoj savršeno odgovara Sava osiguranju, pojačavajući njihove međunarodne osigurateljne aktivnosti u središnjoj i istočnoj Europi”, dodao je.

ERGO u priopćenju navodi da je prodaja hrvatskih tvrtki potez u okviru daljnje optimizacije međunarodnog osiguravateljnog poslovanja Grupe.

Sava osiguranje jača na hrvatskom tržištu

“Do konačne kupnje dijeli nas nekoliko mjeseci. Danas lako mogu reći da ćemo kupnjom oba društva u Hrvatskoj, gdje poslujemo kroz podružnicu, zaista nastaviti s ispunjenjem našeg poslovnog slogana ‘Nikad sami’, a potpisom ugovora, postajemo veći i jači čime smo dokazali da je razvoj na hrvatskom tržištu naš cilj”, poručio je u priopćenju predsjednik Uprave Sava osiguranje David Kastelic.

Njemačka osiguravateljna grupa u priopćenju navodi da je ERGO životno osiguranje na kraju 2017. na hrvatskom tržištu imalo je na tržištu životnih osiguranja udjel od 0,2 posto, a na tržištu neživotnih osiguranja  1,2 posto.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje ERGO osiguranje (neživotna osiguranja) zaračunalo je u 2017. bruto premiju od 96,01 milijuna kuna, dok je ERGO životno osiguranje zaračunalo bruto premiju od 2,35 milijuna kuna.

ERGO je jedna od vodećih osiguravateljnih grupa u Njemačkoj i Europi, a dio je jednog od vodećih svjetskih osiguravatelja i reosiguravatelja Munich Re. Prisutna je u više od 30 zemalja, a lani je njen ukupni prihod od premija iznosio 19 milijardi eura.

Sava osiguranje dio je grupe Sava Re koja uz nekadašnje Maribor osiguranje uključuje i Tilio osiguranje te Velebit osiguranje i Velebit životno osiguranje, dva osiguravajuća društva koja su Savi pripojena krajem 2016. godine.

Prema podacima iz financijskog izvješća, Sava osiguranje je prošle godine imalo neto dobit od 25,1 milijuna eura, što je sedam posto više nego godinu ranije, a bruto premija mu je rasla za 5,3 posto, na 365,7 milijuna eura.