Erste banka u 2021. zadržala pozitivne pokazatelje poslovanja

Neto dobit banke u 2021. godini iznosila je 847,0 milijuna kuna, u odnosu na 390,0 milijuna kuna u 2020. godini

40
Christoph_Schoefboeck erste bank
Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste banke.

Prema nekonsolidiranom financijskom izvještaju, koji obuhvaća rezultate Erste&Steiermärkische Bank d.d. bez ovisnih društava, neto dobit banke u 2021. godini iznosila je 847,0 milijuna kuna, u odnosu na 390,0 milijuna kuna u 2020. Rast neto dobiti prvenstveno je rezultat značajno nižih troškova rizika, koji su u 2021. godini iznosili 144,0 milijuna kuna, u odnosu na 627,0 milijuna kuna godinu ranije, objavili su iz Erste banke.

Ukupna aktiva Banke krajem prosinca 2021. iznosila je 82,8 milijardi kuna, odnosno 13,0% više u odnosu na kraj 2020., kada je iznosila 73,2 milijarde kuna. Ukupni krediti klijentima na dan 31. prosinca 2021. iznosili su 45,7 milijardi kuna, 1,1% više u odnosu na 45,2 milijarde kuna krajem 2020. Ukupni depoziti klijenata banke na dan 31. prosinca 2021. iznosili su 64,9 milijardi kuna, što je 13,3% više u odnosu na kraj 2020. godine, kada su iznosili 57,3 milijarde kuna.

Neto dobit ESB grupe prije manjinskog utjecaja u 2021. godini iznosila je 1.069,0 milijuna kuna, u odnosu na 472,0 milijuna kuna u 2020. Ukupna aktiva ESB grupe krajem prosinca 2021. iznosila je 92,3 milijarde kuna, što je 11,9% više u odnosu na kraj 2020., kada je iznosila 82,5 milijardi kuna. Ukupni krediti klijentima na dan 31. prosinca 2021. iznosili su 50,0 milijardi kuna, što je 0,4% više u odnosu na kraj 2020., kada su iznosili 49,8 milijardi kuna. Ukupni depoziti klijenata ESB grupe na dan 31. prosinca 2021. iznosili su 68,3 milijarde kuna, što je 13,6% više u odnosu na kraj 2020., kada su iznosili 60,1 milijardu kuna.

U 2021. godini zabilježen je daljnji pad troškova rizika, pri čemu je udio tzv. NPL plasmana na razini banke dodatno smanjen s 6,7%, koliko je iznosio na kraju 2020. godine, na 5,3% krajem prošle godine. Kod građana, udio NPL plasmana krajem 2021. godine iznosio je 6,6%, u odnosu na 8,2% krajem 2020., dok je u poslovanju s gospodarstvom udio NPL plasmana na kraju prošle godine iznosio 4,3%, u odnosu na 6,4% krajem 2020. godine, navodi se u priopćenju.

Prvo izdanje  euro obveznice

Krajem lipnja 2021. godine Erste banka je uspješno realizirala prvo izdanje svojih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, u ukupnom nominalnom iznosu od 400 milijuna eura, čime je napravljen dodatni iskorak u poslovanju. Tako je postala prva banka u Hrvatskoj koja je uspješno realizirala izdanje vlastitih obveznica i na međunarodnom tržištu kapitala.Osim za temeljno poslovanje banke, sredstva prikupljena izdanjem koristit će se za poticanje zelenih i održivih investicija.

Primarna svrha izdanja je ispunjenje regulatornog zahtjeva s kojim se banka mora uskladiti do 1. siječnja 2024. godine, a prvi obvezujući zahtjev u prijelaznom razdoblju bilo je potrebno ispuniti do 1. siječnja 2022. godine. Riječ je o tzv. MREL zahtjevu (Minimalni zahtjev za regulatorni kapital i prihvatljive obveze).

MREL je dio EU regulatornog okvira čiji je cilj ojačati financijski sustav, s naglaskom na kreditne institucije, kako bi se povećala otpornost na šokove, nepredviđene stresne scenarije te spriječio sistemski rizik.

Povećanje kreditnog rejtinga

Ugledna međunarodna bonitetna agencija, Fitch Ratings, podigla je u studenom 2021. kreditni rejting Erste banke s dosadašnjih „BBB+“ na „A-“, uz zadržavanje stabilnih izgleda za dugoročno zaduživanje. Rejting Erste banke pozicioniran je na najvišu moguću razinu imajući u vidu tzv. Croatian Country Ceiling te se nalazi u investicijskom razredu, dvije razine iznad rejtinga koji trenutačno drži Republika Hrvatska. Ujedno predstavlja najvišu ocjenu bonitetnih agencija koju ima neka banka ili bilo koja druga kompanija na hrvatskom tržištu. Tzv. standalone Viability rejting (VR) Erste banke zadržao je ocjenu “bb”.

Stabilno poslovanje

Christoph Schoefboeck, predsjednik Uprave Erste&Steiermärkische Bank, istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim poslovnim rezultate u protekloj godini.

“Zadržali smo stabilnost operativnog poslovanja, istovremeno pružajući adekvatnu podršku klijentima u izazovnim vremenima obilježenim pandemijom. Redovnim kreditnim aktivnostima nastaviti smo pratiti financijske potrebe građana, poslovnih subjekata i lokalnih samouprava, a snažan naglasak stavili smo na daljnji razvoj naših digitalnih rješenja, George on-line bankarstva i KEKS Pay aplikacije. Nastavili smo i s provedbom besplatnog programa Škole pametnih financija, kroz koji je dosad poršlo gotovo 10.000 polaznika. Krajem lipnja 2021., kao prva banka u Hrvatskoj, uspješno smo realizirali izdanje svojih obveznica na međunarodnom tržištu kapitala, čime smo postavili nove standarde na hrvatskom bankarskom tržištu“, kazao je Schoefboeck.

Osvrnuo se i na buduće razdoblje: “Na putu prema važnim događajima koji će oblikovati ekonomsku i političku budućnost Republike Hrvatske: ulasku u tzv. Schengenski prostor, gdje je Hrvatska na dobrom putu, te ulasku u Eurozonu, s ciljanim datumom 1. siječnja 2023., pred cjelokupnim hrvatskim gospodarstvom velik je i zahtjevan zadatak. Stoga smo proces prilagodbe za uvođenje nove valute započeli već tijekom 2021. Uz pozitivne ekonomske trendove, stabilne javne financije te potencijal koji leži u korištenju europskih fondova u okviru Next Generation instrumenta, Hrvatska s optimizmom može gledati u budućnost. Istovremeno, kontinuirani rad na daljnjem unaprjeđenju investicijske i pravne sigurnosti ostaje temeljni preduvjet dugoročno održivog gospodarskog rasta i razvoja“, naglasio je Schoefboeck.

Razvoj digitalnih rješenja

O negativnim učincima ratnih sukoba u Ukrajini kazao je da se ne očekuju bilo kakva odstupanja u odnosu na uobičajene trendove: “Opseg poslovnih aktivnosti, koji se odnosi na klijente ili platni promet povezan s Rusijom ili Ukrajinom, u ukupnom je portfelju Erste banke vrlo mali. Osim toga, naša matična Erste grupa nema svoje podružnice na ruskom i ukrajinskom tržištu te je njezina izravna izloženost prema tim državama neznatna“, dodavši da je Erste banka razvila paket mjera podrške kojim želi pridonijeti barem malom ublažavanju posljedica za ukrajinske državljane koji napuštaju svoju zemlju te pristižu i u Hrvatsku.

„ESB grupa jedna je od vodećih bankarskih grupacija na hrvatskom tržištu, ujedno i dio jednog od najvećih pružatelja financijskih usluga u istočnom dijelu Europe, koja svoje poslovanje temelji na održivom poslovnom modelu. Svojim ćemo poslovanjem i dalje podupirati gospodarski razvoj, s ciljem poticanja prosperiteta svojih klijenata i zaposlenika, ali i hrvatskog društva u cjelini. Raspolažemo visokom količinom likvidnosti te ćemo nastaviti pratiti sve kvalitetne i održive projekte, posebice realnog sektora, ali i financijske potrebe građana te jedinica lokalne uprave. Rad na daljnjem razvoju digitalnih rješenja, još snažniji fokus na savjetodavnu uslugu koju naši klijenti mogu dobiti u fizičkim poslovnicama te daljnje usklađivanje s ESG principima u svim segmentima poslovanja bit će temeljne strateške odrednice našeg poslovanja u budućnosti“, zaključio je Schoefboeck.