Fitch snizio izglede Hrvatske u stabilne

Fitch u ovoj godini očekuje pad gospodarstva za 5 posto, uz snažan pad turističkog sektora za 50 posto zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi uslijed pandemije boleti Covid-19

28
pad gospodarstva
Ministar financija Zdravko Marić

Agencija za procjenu kreditnog rejtinga Fitch snizila je u srijedu poslijepodne izglede Hrvatske iz pozitivnih u stabilne uz zadržavanje kreditne ocjene na BBB-.

Kako navodi u obrazloženju, Fitch u ovoj godini očekuje pad gospodarstva za 5 posto, uz snažan pad turističkog sektora za 50 posto zbog snažnih restrikcija putovanja u Europi uslijed pandemije boleti Covid-19. Oporavak gospodarske aktivnosti očekuju u 2021. godini.

Navedena kretanja dovest će do pogoršanja salda na tekućem računu platne bilance i kretanja neto inozemnog duga uz produbljenje proračunskog deficita na 5 posto BDP-a.

Oporavak gospodarstva u 2021. uz stopu rasta blizu 3 posto bit će podržan rastom uslužnog sektora i povećanjem izvoza uz oporavak globalne potražnje. Navedeno se zasniva na pretpostavci snažnog oporavka turističkog sektora i održive makro-fiskalne stabilnosti.

Fitch očekuje da će stopa nezaposlenosti skočiti na 9 posto u 2020. uz blagi rast na 9,5 poto u 2021. te postupno smanjenje u 2022. godini.

Vezano za ulazak Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM II) u Fitchu predviđaju odgodu ulaska od barem godinu dana, što je utjecalo na povećanje prinosa na hrvatske euroobveznice prema 2 posto.

Pad cijena hrvatskih euroobveznica potiče sve veće špekulacije kako povećanje prinosa djelomično odražava sve veći strah od stabilnosti kune. Međutim, Hrvatska narodna banka ima dovoljno rezervi za pokrivanje tržišne potražnje za devizama kao i pokrivanje kratkoročnih vanjskih obveza, što znatno ublažava rizik devalvacije kune.