Alphabet i Salesforce uložili u britanski fintech startup GoCardless

GoCardless je fintech startup sa sjedištem u Londonu koji je razvio online platnu platformu za poslovne korisnike. Riječ je o naplati periodičnih potraživanja izravno s bankovnog transakcijskog računa klijenta

113
GoCardless
Hiroki Takeuchi, suosnivač i izvršni direktor GoCardlessa (izvor: GoCardless)

Britanski fintech startup GoCardless privukao je investiciju u iznosu od 75 milijuna dolara. U investicijskoj rundi podržali su ga američki tehnološki divovi Alphabet i Salesforce te investitori koji su se već ranije uključili u projekt: Accel, Balderton Capital, Notion Capital i Passion Capital.

Proces prikupljanja svježeg kapitala vodila je Alphabetova tvrtka za rizična ulaganja GV i investicijska tvrtka Adams Street Partners.

GoCardless je fintech startup sa sjedištem u Londonu koji je razvio online platnu platformu za poslovne korisnike. Riječ je o naplati periodičnih potraživanja izravno s bankovnog transakcijskog računa klijenta.

“Fokusirali smo se na učestala potraživanja poput pretplata, faktura, otplatnih rata i sličnih plaćanja. Procjenjujemo da takve vrste plaćanja čine 18 posto ukupnog platnog prometa na globalnoj razini. To je prilično veliki udjel”, rekao je Hiroki Takeuchi, suosnivač i izvršni direktor GoCardlessa u intervjuu za CNBC.

Njihove usluge koriste novinski izdavači poput Guardiana i Financial Timesa te tehnološke tvrtke kao što su Box i Sage. GoCardless provodi transakcije za više od 40.000 trgovaca, a godišnji iznos transakcija premašuje 10 milijardi dolara.

Tvrtku su 2011. osnovali Takeuchi te njegove kolege poduzetnici Tom Blomfield i Matt Robinson. Blomfield je pokrenuo mobilnu banku Monzo, dok se Robinson posvetio digitalnoj agenciji za nekretnine Nested.

Širenje na američko tržište

GoCardless će svježi kapital namijeniti širenju operacija na američko tržište. Trenutno imaju urede samo u Europi i Australiji, a cilj im je do proljeća pokriti 70 posto globalnog platnog prometa mjereno po iznosu. “Ove godine otvaramo ured u Španjolskoj i u Sjedinjenim Američkim Državama”, najavio je Takeuchi.

Na tržištu vrijednom milijarde dolara glavni konkurenti britanskom startupu su tvrtke Stripe, Asyen i Square. Sve tri su snažno prisutne na američkom tržištu, a Takeuchi kaže kako se razlikuju po tome što su sve tri usredotočene na plaćanje karticama dok je GoCardless usredotočen na izravne transakcije između banaka.

“GV investirao je u GoCardless jer je to jedina globalna kompanija za platni promet koja se fokusirala na periodična plaćanja”, rekao je Tom Hulme, glavni partner u tvrtki GV. “Prednost sustava izravnog plaćanja između banaka su niži troškovi i manji broj pogrešnih transakcija u usporedbi s kartičnim transakcijama”, dodao je Hulme.

Frustracije zbog Brexita

Takeuchi je frustriran zbog Brexita, a trenutnu situaciju okarakterizirao je “neozbiljnom”. “Rok istječe za mjesec dana, a mi još uvijek ne znamo što će se dogoditi, Sjedim na sastancima na kojima sjajni ljudi ulažu ogromne napore kako bi se pripremili za svaku moguću situaciju jer nismo sigurni hoće li stvari krenuti u jednom ili drugom smjeru,”

GoCardless se pripremio za razne situacije kako bi izbjegao prekid svojih usluga i kako njegovi klijenti ne bi osjetili ikakve poremećaje.

Britanija napušta Europsku uniju 29. ožujka, ali britanska premijerka Theresa May nije dobila podršku parlamenta za dogovor koji je postigla s Europskom unijom.

Britanski i europski pregovarači trebali bi se ponovo susresti idućeg tjedna, ali potpuna neizvjesnost oko ishoda pregovora znatno utječe na poslovno okruženje.

Iako je kritičan zbog neizvjesnosti oko pregovora, Takeuchi smatra kako je Brexit prilika da se pojednostave prekogranična plaćanja između Velike Britanije i Europske unije.

“Što je više razlika između Ujedinjenog Kraljevstva i Europe, izazovi su veći, a time je veća vrijednost koju gubimo. Nadam se da nećemo krenuti u tom smjeru. To bi za našu zemlju bilo jako loše”, rekao prvi čovjek startupa GoCardeless. Dodao je da su usprkos svemu dobro pripremljeni za sve moguće ishode.

A investitori usprkos mračnoj situaciji oko Brexita nastavljaju ulagati u britanski fintech sektor.

U posljednjih nekoliko tjedana niz britanskih tvrtki – uključujući internetske zajmodavce Starling Bank i OakNorth – najavio je značajne financijske injekcije.

Prema izvješću tvrtke Innovate Finance, britanska fintech industrija privukla je prošle godine rekordan iznos investicija – 3,3 milijarde dolara rizičnog i privatnog kapitala, što je 18 posto više nego 2017. godine.