Allianz grupa: Operativna dobit 11,5 milijardi eura

Upravni odbor predložit će dividendu u iznosu od 9 eura po dionici, što je porast od 12,5 posto u usporedbi s dividendom iz 2017. godine

47
Allianz grupa
Glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte

Allianz Grupa objavila je da je u 2018. ostvarila zacrtane ciljeve u svim svojim segmentima i održala visoku razinu kapitalne snage. Za dobre rezultate ključno je bilo ispunjavanje ciljeva Agende o obnovi, navodi se u priopćenju Grupe.

Preliminarne brojke pokazuju kako je rast internih prihoda, izuzmu li se utjecaji valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio 6,1 posto, a podržali su ga svi operativni poslovni segmenti. Ukupni prihodi porasli su za 3,5 posto na 130,6 milijardi eura (u usporedbi s 126,1 milijardom eura iz 2017. godine).

Operativna dobit porasla je za 3,7 posto na 11,5 milijardi eura (u usporedbi s 11,1 milijardom eura ostvarenom godinu dana ranije), što je blizu gornje granice ciljanog raspona od 10,6 do 11,6 milijardi eura i najviše u povijesti Društva. Rast operativne dobiti prije svega je rezultat poslovanja segmenta neživotnih osiguranja, koji je zabilježio snažan porast operativne dobiti od 13,3 posto, i to zahvaljujući poboljšanom omjeru troškova, manjem broju nastalih šteta vezanih za prirodne katastrofe, i rastu premija.

Segment upravljanja imovinom također je zabilježio rast operativne dobiti zahvaljujući rastu prihoda pod utjecajem imovine klijenata pod upravljanjem (AuM).

Segment životnih i zdravstvenih osiguranja zabilježio je pak nižu operativnu dobit zahvaljujući nižoj investicijskoj marži na promjenjivijem financijskom tržištu,

Neto prihodi pripisivi dioničarima prošle su godine skočili za 9,7 posto na 7,5 milijardi eura (u usporedbi s 6,8 milijardi eura ostvarenih godinu dana ranije). Veća operativna dobit i niži porezi na dohodak više su nego nadoknadili pad rezultata neoperativnih stavki.

Operativna dobit po dionici 17,43 eura

Osnovna dobit po dionici (EPS) na godišnjoj razini porasla je za 14,4 posto na 17,43 eura (naprema 15,24 eura u 2017.). Povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 13,2 posto (11,8% za cijelu 2017.), dok je omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II na kraju 2018. iznosio 229 posto, baš kao i na kraju prethodne godine.

Upravni odbor predložit će dividendu u iznosu od 9 eura po dionici, što je porast od 12,5 posto u usporedbi s dividendom iz 2017. godine.

Allianz je 2018. zaključio dva programa otkupa dionica u ukupnom iznosu od 3,0 milijarde eura. Sve otkupljene dionice su poništene. Na dan 14. veljače 2019. najavljen je i novi program otkupa dionica u iznosu do 1,5 milijardi eura.

“Iznimno sam ponosan na globalnu Allianzovu obitelj jer smo ostvarili tako sjajne rezultate. Između ostaloga, zabilježili smo najvišu neto dobit u posljednjih deset godina unatoč iznimno promjenjivom tržištu, posebice tijekom četvrtog tromjesečja“, istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte. “Naši klijenti i dalje se pouzdaju u nas. Stoga ćemo se, upravo zbog njih, usredotočiti na jednostavnost u sljedećem izdanju naše strategije.”

U četvrtom tromjesečju 2018.  operativna dobit iznosila je 2,8 milijardi eura. Viša operativna dobit segmenta neživotnih osiguranja većinom je neutralizirana padom koji su zabilježili segment životnih i zdravstvenih osiguranja te segment upravljanja imovinom. Porast operativne dobiti u segmentu neživotnih osiguranja uglavnom je rezultat boljeg investicijskog rezultata.

Neto prihodi pripisivi dioničarima 1,7 mlrd eura

Dok je operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja ponajviše pala zbog niže tehničke marže u Francuskoj, operativna dobit segmenta upravljanja imovinom uglavnom je rezultat nižih naknada za uspješnost. Neto prihodi pripisivi dioničarima porasli su na 1,7 milijardi eura (u usporedbi s 1,4 milijarde eura iz istog razdoblja prethodne godine) zahvaljujući boljim neoperativnim rezultatima te nižim porezima na dohodak.

“Allianz je u 2018. ostvario izvrsne rezultate. Operativna dobit iznosila je 11,5 milijardi eura i tako se približila gornjoj granici najavljenog ciljanog raspona Grupe od 10,6 do 11,6 milijardi eura“, izjavio je glavni financijski direktor Allianza SE Giulio Terzariol. “Zahvaljujući zdravom i kvalitetno diversificiranom poslovanju, uvjereni smo kako ćemo i ove godine nastaviti bilježiti snažne financijske rezultate. Grupa se nada kako će ove godine ostvariti operativnu dobit od 11,5 milijardi eura, plus/minus 500 milijuna eura, osim u slučaju nečeg nepredvidivog.“