HNB priprema konkretne mjere za ograničavanje rasta gotovinskih kredita

Nenamjenski gotovinski krediti nisu osigurani, odobravaju se na sve duže rokove otplate te uz relativno labave procjene kreditne sposobnosti, upozorava HNB.

161
gotovinski krediti

Gotovinski nenamjenski krediti na kraju prosinca dosegnuli su 47,7 milijardi kuna, a njihov udjel u ukupnim kreditima stanovništvu popeo se na 38,3 posto. U prosincu su nenamjenski gotovinski krediti na godišnjoj razini porasli 11 posto. Prosinac je bio sedmi mjesec za redom da gotovinski krediti rastu dvoznamenkastim stopama.

Krajem prošle godine HNB je upozorio da ih zabrinjava rast gotovinskih kredita zato što nisu osigurani, odobravaju se na sve duže rokove otplate te uz relativno labave procjene kreditne sposobnosti. Središnja banka priopćila je tada da prati situaciju i da će reagirati bude li potrebe, kako ne bi došlo do impulzivnog uzimanja kredita.

Nenamjenski gotovinski krediti uobičajeno su se odobravali na rok do pet godina, no u posljednje dvije godine banke su produžile rokove do deset pa čak i 12 godina. Dostupni su online, a sve češće se odobravaju automatski, putem algoritama utemeljenih na umjetnoj inteligenciji I strojnom učenju.

U intervjuu za Novi list guverner Boris Vujčić rekao je da se nenamjenski potrošački krediti odobravaju uglavnom u kunama uz fiksne kamatne stope, pa su i rizici puno manji. Na kraju prosinca udio kunskih kredita u ukupnim gotovinskim nenamjenskim kreditima iznosio je 72 posto. Kunski krediti rasli su godišnjom stopom od 19,3 posto, dok su valutni nenamjenski gotovinski krediti na kraju prosinca bili 5,7 posto niži nego prije godinu dana.

>>Gotovinski nenamjenski krediti u godinu dana porasli za 7,7 mlrd kuna

No, rizici postoje, upozorava guverner. “Recimo, zbog blažih kriterija procjene kreditne sposobnosti, banke će u nekim slučajevima odobriti skuplji, za potrošače nepovoljniji nenamjenski kredit, čak i ako procijene da potrošač nije kreditno sposoban za stambeni kredit istog iznosa i ročnosti.”

Moguće i povećanje kapitalnih zahtjeva

Prema neslužbenim informacijama HNB sada priprema konkretne mjere kojima želi ograničiti odobravanje gotovinskih kredita, piše pak Jutarnji list. Jedna od mogućih mjera je upravo ograničavanje roka otplate. Ostale mjere su stroža procjena kreditne sposobnostima povećanje kapitalnih zahtjeva za banke prema intenzitetu kojim odobravaju nenamjenske gotovinske kredite.

Podaci HNB-a za sada ne pokazuju da raste broj onih koji ne mogu otplaćivati nenamjenske gotovinske kredite. Od 2014. do rujna prošle godine broj onih koji ne mogu otplaćivati gotovinske kredite pao je s 10,1 posto na 5,93 posto.