HANFA i ADGM potvrdili suradnju u području FinTecha i upravljanja ulaganjima

Sporazume o razumijevanju su, u Abu Dhabiju, potpisali predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman i izvršni direktor međunarodnih odnosa u ADGM FSRA-u, Philippe Richard.

47
ADGM

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) i Regulatorno tijelo za financijske usluge (Financial Services Regulatory Authority – FSRA) Abu Dhabi Global Marketa (ADGM FSRA) potpisali su u petak dva sporazuma o razumijevanju kako bi poboljšali regulatornu suradnju u područjima financijske tehnologije (FinTech) i upravljanja ulaganjima.

Abu Dhabi Global Market (ADGM) je međunarodno financijsko središte, otvoreno 21. listopada 2015, a smješteno je u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Uspostavljen saveznom uredbom UAE-a kao financijsko središte širokog temelja, ADGM pojačava položaj Abu Dhabija kao globalnog trgovačkog i poslovnog središta, služeći kao strateška poveznica između rastućih ekonomija Bliskog istoka, Afrike i južne Azije te ostatka svijeta.

Sporazume o razumijevanju su, u Abu Dhabiju, potpisali predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, Ante Žigman i izvršni direktor međunarodnih odnosa u ADGM FSRA-u, Philippe Richard. Njima se proširuje mreža suradnje u području nadzora ADGM-a i HANFA-e te se pruža okvir za razmjenu informacija između ovih dvaju tijela kako bi se međusobno pomagala u praćenju kretanja povezanih s propisima i tržištem u svojim jurisdikcijama.

Na području FinTecha, Sporazum pruža okvir za suradnju s ciljem podrške financijskim inovacijama i FinTech tvrtkama kako bi lakše razumjele regulatorne režime svake jurisdikcije.

Poticanje inovacija u financijskim uslugama

FinTech omogućava financijskim tržištima u razvoju da ostanu relevantna u globalnom i konkurentnom okruženju. Mogućnost rješavanja složenih problema povezanih s upotrebom novih tehnologija od strane financijskih infrastruktura i pružatelja financijskih usluga uvelike ovisi i o učinkovitim međunarodnim sporazumima o suradnji. To je danas posebno važno za tržišta u razvoju. Drago nam je što će HANFA i ADGM FSRA surađivati s ciljem daljnjeg razvoja naših tržišta. HANFA je posvećena poticanju inovacija u financijskim uslugama kroz pojačanu prekograničnu suradnju s drugim najvećim svjetskim FinTech regionalnim laboratorijem te regionalnim središtem za Bliski istok i sjevernu Afriku.” – izjavio je tom prilikom Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

Philippe Richard, izvršni direktor međunarodnih poslova u ADGM FSRA, kazao je da im je zadovoljstvo uspostaviti blisku suradnju s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga. “Veselimo se budućim uzajamno korisnim inicijativama koje će unaprijediti naše sektore za ulaganja i FinTech. Digitalne tehnologije koriste se za prekogranično pružanje financijskih usluga, a Hrvatska je posebno aktivna na tom polju. Zajedno ćemo poticati i podržavati tehnološke start-upove i inovatore u promicanju njihovih kreativnih rješenja na novim tržištima.“ – naglasio je Richard.

ADGM:  33 sporazuma o suradnji u 19 država

Ovim novim sporazumom uspostavljena je ADGM-ov 33 sporazum o suradnji u 19 država, nakon nedavne suradnje s Australijom, Bahreinom, Kanadom, Kinom, Egiptom, Estonijom, Francuskom, Hong Kongom, Indijom, Japanom, Kazahstanom, Kenijom, Kuvajtom, Luksemburgom, Malezijom, Singapurom, Švicarskom i UAE-om.

ADGM će nastaviti uspostavljati nove inicijative i usko surađivati s lokalnim i globalnim dionicima na poticanju otvorenog i sveobuhvatnog globalnog FinTech središta koje će opsluživati Abu Dhabi i širu regiju Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

U vezi s Direktivom AIFMD: ADGM FSRA i HANFA također su potpisali ESMA-in Sporazum o razumijevanju u vezi s upravljanjem alternativnim investicijskim fondovima.
Taj sporazum omogućava upraviteljima fondova u ADGM-u da upravljaju alternativnim investicijskim fondovima (uključujući hedge fondove, privatne dioničke i nekretninske fondove) i da nude njihove udjele profesionalnim ulagateljima na području EGP-a u okviru Direktive AIFMD.

Upravljanje alternativnim investicijskim fondovima

Ante Žigman pritom je izjavio: „Ovo je prvi Sporazum o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD koji je potpisala HANFA i ja iskreno pozdravljam takav značajan iskorak u poticanju prekograničnih tokova ulaganja u području investicijskih fondova. Veselimo se suradnji s ADGM FSRA-om u području nadzora subjekata u okviru AIFMD-a, fokusiranja na zaštitu potrošača, integriteta tržišta i financijskog integriteta te održavanja povjerenja u stabilnost sustava. Za Hanfu ovo znači početak daljnjih inicijativa u vezi s međunarodnom suradnjom s regulatorima iz jurisdikcija izvan EU-a na temelju sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD.”

“ADGM FSRA već ima potpisane sporazume o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s 20 nadzornih tijela država članica EU-a (od ukupno 28 njih). Potpisivanje Sporazuma o razumijevanju u okviru Direktive AIFMD s HANFA-om ilustrira napore obaju regulatora na uklanjanju prepreka za prekogranične prilike i olakšavanju investicijskih tokova kroz jurisdikcije omogućujući pristup većem skupu mogućnosti i za ulagatelje i za industriju investicijskih fondova.”, rekao je Philippe Richard.

ADGM omogućava registriranim financijskim i nefinancijskim institucijama, tvrtkama i subjektima da djeluju, stvaraju inovacije i uspijevaju u međunarodnom regulatornom okviru temeljenom na općem pravu. Od svojeg začetka do danas ADGM je četiri godine zaredom dobivao nagradu „Financijsko središte godine (regija Bliskog istoka i sjeverne Afrike)” zbog svojih inicijativa i doprinosa financijskim tržištima i tržištima kapitala u toj regiji.