Dobra godina za HPB: Neto dobit 150 milijuna kuna

HPB u 2019. planira veliki iskorak u poslovanju s gospodarstvom. Cilj je postati vodeća banka za mala i srednja poduzeća te jedna od vodećih banaka u sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz ESIF fondova

215
HPB
Marina Puljiz, Domagoj Karađole i Antonija Zorić

Hrvatska poštanska banka (HPB) u 2018. ostvarila je rekordnu bruto dobit od 183,2 milijuna kuna te neto dobit od 150,2 milijuna kuna. Operativni rezultat iznosi 302,4 milijuna kuna, a imovina je porasla na 21,3 milijarde kuna.

“Prošla godina bila je jako dobra za Hrvatsku poštansku banku. Ostvarili smo rekordnu bruto dobit, neto dobit iznosi 150 milijuna kuna, povećali smo značajno kreditiranje naših strateških segmenata poslovanja s građanima te malog i srednjeg poduzetništva, akvirirana je Jadranska banka. To je za nas veliki iskorak, Pripajanje ide u skladu s planovima. Očekujemo da će biti završeno do 1. travnja. Prošle godine započeli smo proces transformacije banke prema digitalnom poslovanju i optimizacije procesa kako bismo našim klijentima pružili brže, jednostavnije ijeftinije bankarsko poslovanje”, rekao je predstavljajući rezultate Domagoj Karađole, član Uprave HPB-a.

HPB zauzeo je šesto mjesto po veličini na tržištu rastom ukupne imovine većim od 7 posto, na 21,3 milijarde kuna. Tome je doprinijeo rast kreditiranja u segmentu stanovništva od 13,4 posto te u segmentu malog i srednjeg poduzetništva od 20,6 posto.

Pad kamatnih marži smanjio operativnu dobit

Pod pritiskom visokih kamatnih stopa operativna dobit je nešto niža u usporedbi s prošlom godinom. “Trend smanjenja kamatnih marži je prisutan. Neto kamatni prihod manji je za 3,1 posto. A tu su još i troškovi povezani s regulatornim zahtjevima”, obrazložio je Karađole.

Na dobre rezultate utjecalo je i smanjenje rezervacija za loše plasmane, što je rezultat bolje naplate, boljeg upravljanja rizicima te dobre pokrivenosti djelomično nadoknadivih plasmana, dodao je član Uprave HPB-a.

Likvidnosna pozicija banke I dalje je vrlo jaka. Depoziti su u 2018. porasli za 1,16 milijardi kuna ili 8,5 posto, Adekvatnost kapitala je iznad 17,5 posto

Karađole je istaknuo da je banka uz već spomenute projekte počela s reorganizacijom I redefiniranjem modela poslovanja s malim i srednjim poduzetništvom te da s Hrvatskom poštom kao partnerom i dalje rade na iskorištavanju punog potencijala te suradnje.

Cilj: postati vodeća banka za SME

“Predani smo cilju da postanemo vodeća banka za mala i srednja poduzeća i spremni smo napraviti veliki iskorak u poslovanju s poduzetnicima”, poručila je Antonija Zorić, izvršna direktorica Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima.

Krediti malim i srednjim poduzetnicima porasli su više od 20 posto i premašili su volumen od dvije milijarde kuna.

“HPB se profilirala kao partner koji podržava sve poduzetnike s tržišnom perspektivom. Fokus je na inovacijama i granskoj specijalizaciji.Snažno podupiremo i poslovanje s izvoznicima, IT sektorom i pružanje usluga u turizmu, potičemo stvaranje novih poduzeća i tražimo rješenja za financiranje onih kojima nedostaju adekvatni kolaterali”, rekla je izvršna direktorica sektora za male i srednje poduzetnika.

Antonija Zorić najavila je da HPB u 2019. uvodi Poduzetničke centre za mikro i male poduzetnike, a u malim mjestima dostupni su kroz urede Hrvatske pošte. “Digitalnim bankarstvom nudimo poduzetnicima sve više mogućnosti što njihovo poslovanje čini bržim i jeftinijim. U regionalnim centrima za klijente provodimo financijsku edukaciju, a s EBRD-om organiziramo radionice za poduzetnice koje su za nas jedna od prioritetnih skupina klijenata.”

Financiranje razvojnih projekata kroz ESIF fondove

Sektor poslovanja s velikim poduzećima i javnim sektorom krajem 2018. dosegao je volumen plasmana od pet milijardi kuna.

“Nastavljamo povećavati broj klijenata u gospodarstvu, posebno u lokalnoj zajednici. Stvorili smo pretpostavke za podršku njihovom snažnijem razvoju korištenjem EU fondova i financiranjem velikih projekata”, rekla je izvršna direktorica sektora Marina Puljiz.

“HPB planira postati jedna od vodećih banaka u sufinanciranju i predfinanciranju projekata iz ESIF fondova za što je zainteresiran veliki broj jedinica lokalne samouprave i javnih ustanova. Posebno su brojni upiti za osiguranje likvidnosti do refundacije sredstava iz ESIF-a gdje HPB vidi svoju značajnu ulogu i priliku za nastavak odlične suradnje za razvoj lokalne zajednice. U segmentu financiranja projekata trenutno razmatramo 20-ak velikih projekata u energetici, infrastrukturi, stanogradnji i turizmu“, dodala je Marina Puljiz.