Na dan Svetog Roka ostvaren rekordan iznos fiskaliziranih računa

Dnevni iznos fiskaliziranih računa dana 16. kolovoza dosegnuo je 890 milijuna kuna. To je najveći iznos fiskaliziran u jednom danu od kada je fiskalizacija uvedena 2013. godine

94
iznos fiskaliziranih računa

Od početka godine do 15. kolovoza fiskalizirano je 11,18 posto više računa u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša. U apsolutnim brojkama to je 17,3 milijuna računa više. Iznos fiskaliziranih računa veći je za 6,5 posto, odnosno za 7,4 milijardi kuna.

“Dnevni iznos fiskaliziranih računa dana 16. kolovoza dosegnuo je 890 milijuna kuna. To je najveći iznos fiskaliziran u jednom danu od kada je fiskalizacija uvedena 2013. godine”, rekao je komentirajući za HTV rezultate poreznog nadzora u ovoj godini ravatelj Porezne uprave Boždar Kutleša.

Na novinarsko pitanje odgovorio je da sve djelatnosti imaju približno isti postotak nefiskaliziranja ili utaje poreza.

>>Dva od tri obveznika krše pravila fiskalizacije, naplaćeno 23 mil. kn kazni

Porezna uprava osim fiskalizacije nadzire i druge aktivnosti vezane uz porezni sustav, poput poreza na dohodak, poreza na dobit ili PDV-a, podsjeća Kutleša. Rekao je da djelatnici Porezne uprave sve više koriste moderne tehnologije i analize rizika koje im omogućuju da ciljano idu u nadzore, a njihov postotak uspješnosti u otkrivanju nepravilnosti u fiskalizaciji premašuje 60 posto.

Ove godine obavljeno je 10.256 nadzora fiskalizacije, a nepravilnosti su utvrđene u više od šest tisuća slučajeva. Zbog najtežih prekršaja pečatili su se objekti, kaže ravnatelj Porezne uprave.

Kutleša je najavio promjenu Zakona o posebnom porezu na motorna vozila u četvrtom krugu porezne reforme kako bi se izbjeglo izigravanja propisa pri kupoprodaji motornih vozila kada prodavatelj i kupac sklapaju darovni ugovor.