ECB nastavlja s poticanjem kreditiranja do ožujka 2021. godine

Europska središnja banka je također zadržala kamatne stope nepromijenjene, ali je ažurirala svoje smjernice za povećanje kamatnih stopa. Upravno vijeće sada očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjoj razini barem do kraja 2019. godine

92
kamatba stopa ECB
Mario Draghi, predsjednik Europske središnje banke (izvor: ECB)

Europska središnja banka (ECB) priopćila je u četvrtak da će pokrenuti novi ciklus poticanja kreditiranja banaka u eurozoni. Ključne kamatne stope ECB-a ostale su nepromijenjene, ali su ažurirane smjernice o povećanju kamtnih stopa.

“Novi ciklus kvartalnih dugoročnih operacija refinanciranja (TLTRO-III) bit će pokrenut u rujnu 2019., a završit će u ožujku 2021. godine, s rokom dospijeća od dvije godine”, navodi ECB u priopćenju.

TLTRO-ovi su zajmovi koje ECB po povoljnim kamatnim stopama odobrava bankama u eurozoni. To omogućuje poslovnim bankama da odobravaju povoljnjije zajmove svojim klijentima, a to pak potiče realno gospodarstvo.

TLTRO III je treća financijska injekcija kojom ECB namjerava potaknuti gospodarstvo. Mehanizam je prvi put uveden 2014., a drugi put u ožujku 2016. godine.

Europska središnja banka je također zadržala referetne kamatne stope nepromijenjene, ali je ažurirala svoje smjernice za povećanje kamatnih stopa. Kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja ostaje 0 posto, kamatna stopa po kojoj banke mogu dobivati prekonoćne posudbe od ECB-a ostaje 0,25 posto, a kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka kod središnje banke ostaje -0,40 posto, što znači da će banke plaćati ECB-u za prekonočne depozite.

“Upravno vijeće sad očekuje da će ključne kamatne stope ECB-a ostati na sadašnjoj razini barem do kraja 2019. godine”, navodi se u priopćenju banke. Do sada je ECB najavljivao da će stope ostati na sadašnjim razinama do kraja ljeta.

Nakon objave prinosi na europske obveznice su pali. Euro je također zabilježio pad prema dolaru na 1,126 dolara. Dionice europskih banaka pozitivno su reagirala ne vijesti, ali nisu zabilježile značajnije dobitke budući da su ulagači očelivali blagi rast kamatnih stopa u ovoj godini.