Kako je objava kineskih vlasti srušila vrijednost kriptovaluta

Cijena bitcoina prema Coin Metricsu pala je za više od 8,5 posto nakon što su kineske vlasti objavile da treba smanjiti rudarenje i trgovinu kriptovalutama, Guitke su pretrpjele i druge kriptovalute

204
kriptovaluta

Cijena bitcoina pala je u petak nakon izjave kineskih dužnosnika da treba smanjiti rudarske aktivnosti i trgovinu kriptovalutama. Potpredsjednik kineske vlade Liu He i Državno vijeće poručili su da je zbog zaštite financijskog sustava potrebna stroža regulacija u ovom području.

U izjavi objavljenoj u petak kineske vlasti poručile su da treba “poduzeti mjere protiv rudarenja i trgovanja bitcoinima te spriječiti prijenos pojedinačnih rizika na društvo”.

Cijena bitcoina prema Coin Metricsu pala je za više od 8,5 posto nakon što je vijest o kineskoj izjavi objavljena. No, to je tek dio većeg poniranja u kojem je digitalna valuta izgubila više od 40 posto u odnosu na svoju najvišu vrijednost. Gubitke su zabilježile i druge kriptovalute, na čelu s ethereumom i dogecoinom koji su izgubili više od 11 posto vrijednosti.

Kineska objava uslijedila je samo dan nakon što su se američki dužnosnici najavili oštrije aktivnosti protiv onih koji bitcoin koriste za “ilegalne aktivnosti, uključujući utaju poreza”. Ministarstvo financija najavilo je da će trebati prijaviti sve transakcije u kriptovalutama u iznosu većem od 10.000 američkih dolara, baš kao što je obveza za gotovinske transakcije.

Kineze kriptovalute brinu zbog više razloga. Jedan od njih je ogromna potrošnja energije prilikom procesa rudarenja za rješavanje složenih matematičkih problema kojim se kriptovaluta “oslobađa”.

Osim toga, vlasti širom svijeta zabrinute su zbog toga što se bitcoin i druge kriptovalute koriste za financiranje nedozvoljenih aktivnosti.

“Neophodno je omogućiti nesmetano funkcioniranje tržišta dionica, duga i deviza, snažno suzbijati ilegalne aktivnosti s vrijednosnim papirima i strogo kažnjavati ilegalne financijske aktivnosti”, navodi se u kineskom priopćenju.

Kako bi digitalne valute, koje su u snažnom uzlaznom trendu, usmjerila u željenom pravcu, kineska nacionalna banka je jedna od prvih središnjih banaka koja je razvila vlastitu digitalnu valutu utemeljenu na juanu. Američka središnja banka u četvrtak je najavila da će objaviti vlastito istraživanje o digitalnim valutama središnjih banaka.