Krediti stanovništvu u svibnju ponovo porasli

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, analitičari RBA očekuju da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti

34
ukupni krediti stanovništvu

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju svibnja iznosili su 134,3 milijarde kuna. Time je, iako sporijom dinamikom u usporedbi s prethodnim mjesecima, nastavljen rast na mjesečnoj i godišnjoj razini. Ukupni krediti atanovništvu na mjesečnoj razini bili su viši tek za 0,3 posto dok su na godišnjoj razini bili viši za 4,2 posto. Trend rasta na mjesečnoj razini koji je trajao od početka 2018. prekinut je u travnju s brzim oporavkom u svibnju dok su godišnje stope rasta ukupnih kredita stanovništvu i dalje prisutne od rujna 2017. s tendencijom usporavanja tijekom 2020. godine, navode analitičari RBA u dnevnoj ekonomskoj analizi.

Prema valutnoj strukturi, udio kunskih kredita u ukupnim kreditima stanovništva u svibnju se zadržao na 54,4 posto, istoj razini kao u travnju. Kunski krediti stanovništvu krajem svibnja iznosili su 73,1 milijardu kuna uz usporavanje godišnje stope rasta na 7 posto (s 8,2 posto u travnju). Time je, nakon višegodišnjeg dvoznamenkastog rasta, drugi mjesec zaredom zabilježena jednoznamenkasta godišnja stopa rasta ovih kredita.

Devizni krediti i krediti s valutnom klauzulom

S druge strane, ukupni devizni krediti stanovništvu i krediti sa valutnom klauzulom sektora stanovništva krajem svibnja iznosili su 61,2 milijarde kuna te su u odnosu na isti mjesec prošle godine bili viši za jedan psoto.

Kod spomenutih kredita se u većini slučajeva radi o eurima pa su tako blagom godišnjem rastu pridonijela tečajna kretanja kod kojih je u odnosu na kraj svibnja 2019. tečaj eura prema kuni porastao za 2,2 posto, odnosno kuna je oslabila u odnosu na euro što je rezultiralo većom kunskom protuvrijednošću.

Stambeni krediti

Prema vrstama kredita koji su odobreni sektoru stanovništva najznačajniji udio (43,9%) odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 58,9 milijardi kuna uz godišnju stopu rasta od 7,5 posto.

Godišnje stope rasta spomenutih vrsta kredita prisutne su od studenog 2017. Unutar kategorije ukupnih stambenih kredita stanovništvu, udio kunskih kredita na kraju svibnja zadržao se na travanjskih 30,6 posto (29,5% u svibnju 2019.) pri čemu je godišnja stopa promjene navedenih kredita iznosila 11,4 posto dok je kod onih sa valutnom klauzulom bila nešto nižih 5,8 posto.

Gotovinski nenamjenski krediti

U svibnju su usporene godišnje stope rasta (koje traju od polovice 2018.) kod druge najznačajnije vrste kredita stanovništvu, gotovinskih nenamjenskih kredita, koji u ukupnim kreditima sudjeluju s udjelom od 30,1 posto. U svibnju je zabilježen godišnji rast od 4,6 posto (6,4% u travnju) odnosno za 2,3 milijarde kuna.

S obzirom na narušeni optimizam, očekivanja i pogoršanja na tržištu rada te više averzije prema riziku, analitičari RBA očekuju da će potražnja za kreditima uslijed novonastalih okolnosti u narednim mjesecima oslabiti.