Kvartalna dobit Zagrebačke banke 402 milijuna kuna

Neto dobit u prvom tromjesečju ostvarena je "zahvaljujući stabilnom rezultatu operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima", navodi se u komentaru Zagrebačke banke

92
Zagrebačka banka u prvom tromjesečju 2018
Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke

Prema financijskom izvješću objavljenom u petak Zagrebačka banka u prvom tromjesečju 2018. ostvarila je znatno bolji rezultat u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Zaba je prvi kvartal 2017. završila s gubitkom od 167 milijuna kuna, dok je ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja od 402 milijuna kuna.

Neto dobit u prvom tromjesečju ostvarena je “zahvaljujući stabilnom rezultatu operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima”, navodi se u komentaru Zagrebačke banke.

>>Ako vjerujete u svoju ideju, prijavite se na Moj Zaba Start

Poslovni prihodi Zagrebačke banke u prvom tromjesečju iznosili su 1,02 milijarde kuna, što je 3,8 posto manje u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Ukupni troškovi poslovanja u prvom tromjesečju ove godine bili su 0,2 posto manji nego u prvom kvartalu prošle godine i iznosili su 487 milijuna kuna.

Neto kamatni prihodi pali su na godišnjoj razini za 6,6 posto, na 636 milijuna kuna. Pad u Zagrebačkoj banci tumače utjecajem nižeg prosječnog volumena kredita, smanjenjem aktivnih kamatnih stopa i neto kamatne marže.

Neto prihodi od provizija i naknada ostali su na gotovo istoj razini kao prije godinu dana. Iznosili su 245 milijuna kuna. Neto dobit od trgovanja i ostali prihodi porasli su 6,2 posto, na 137 milijuna kuna. Rast su generirali viši neto prihodi od trgovanja.

Ukupni troškovi poslovanja u prvom tromjesečju smanjeni su 0,2 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem i iznosili su 487 milijuna kuna.

Dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke iznosi 531 milijun kuna, što je 39 milijuna kuna manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Znatno smanjene rezervacije za gubitke

U odnosu na lanjski prvi kvartal znatno su, za 91,8 posto, smanjeni troškovi vrjednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitka – s 800 milijuna  kuna na 66 milijuna kuna.

“U prvom kvartalu 2017. značajno su povećane rezervacije po plasmanima trgovačkim društvima. U 2018. smanjen je udio loših kredita te je povećan omjer pokrivenosti loših kredita rezerviranjima”, ističe su u komentaru Zagrebačke banke.

Neto krediti komitentima u prvom tromjesečju iznosili su 61,5 milijardi kuna i smanjeni su za 374 milijuna kuna ili za 0,6 posto.

“Uslijed pozitivnih trendova u okruženju ostvaren je porast kreditne aktivnosti u poslovanju sa stanovništvom i privatnim sektorom, dok su ukupni volumeni manji zbog razduživanja javnog sektora i promjene regulatornog okruženja (uvođenje Međunarodnog standarda financijskog izvještavanja)”, objašnjavaju iz Zagrebačke banke.

Depoziti komitenata pali su za gotovo 2,4 milijarde kuna, odnosno za 3,1 posto, na 75,17 milijardi kuna.

Grupa Zagrebačka banka je, prema konsolidiranom izvješću, u prvom kvartalu ostvarila neto dobit od 470 milijuna kuna. U istom lanjskom razdoblju Grupa Zagrebačka banka poslovala  je s gubitkom da 153 milijuna kuna.