Kako ulagati u razdoblju visoke inflacije

Što je viša stopa inflacije, gotovina brže gubi vrijednost. Ulaganja, s druge strane, općenito rastu s vremenom. Zato tijekom razdoblja visoke inflacije i Musk i Buffett preporučuju ulaganje u jake tvrtke čije će dionice vjerojatno ostati postojane

108
ulaganja inflacija

Kada je riječ o zaštiti od inflacije, Elon Musk i Warren Buffett savjetuju slične strategije. U nedjelju je izvršni direktor Tesle Musk tvitao da je u vrijeme visoke inflacije “općenito bolje posjedovati fizičke stvari poput kuće ili dionica u tvrtkama za koje mislite da proizvode dobre proizvode”, umjesto da svoj novac držite u gotovini, prenosi CNBC.

Druga dio njegovog tvita u skladu je sa savjetima o ulaganju koje je ranije dao Buffett, izvršni direktor Berkshire Hathawaya. Još 2009. godine, na kraju razdoblja recesije, Buffett je na godišnjoj skupštini dioničara Berkshire Hathawaya rekao da je jedan od najboljih načina zaštite od inflacije biti vlasnik “sjajnog biznisa”. Naime, bez obzira što se dogodi s vrijednošću dolara (ili kune), dobar proizvod će i dalje biti tražen.

Kao primjer je naveo jedno svoje ulaganje: “Ako posjedujete udjele u kompaniji Coca-Cola, dobit ćete određeni prinos od njihova proizvoda za 20 godina i za 50 godina, bez obzira na to što će se događati s cijenama”. Ljudi će i dalje kupovati proizvode koji im se sviđaju.

Inflacija je cijelu zimu stalno rasla. Potrošačke cijene u SAD-u porasle su za 7,9 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najveći skok u posljednjih 40 godina. Rasle su cijene energenata, prvenstveno plina, cijene usluga smještaja, iznajmljivanja automobila i namještaja.

Državni zavod za statistiku objavio je pak da su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u Hrvatskoj u prosincu porasle za 5,5 posto u odnosu na isti mjesec 2020., u cijeloj prošloj godini u prosjeku su bile više za 2,6 posto. Godišnja stopa inflacije zabilježena u prosincu najviša je od listopada 2008. godine, kada je iznosila 5,9 posto. U Hrvatskoj su do sada najveći doprinos rastu inflacije davale cijene energije i hrane, no visoki rast cijena energenata sigurno će potaknuti rast cijena usluga, prvenstveno prijevoza, a onda posredno i na sve ostale usluge.

Što je viša stopa inflacije, gotovina brže gubi vrijednost. Ulaganja, s druge strane, općenito rastu s vremenom. Zato tijekom razdoblja visoke inflacije i Musk i Buffett preporučuju ulaganje u jake tvrtke čije će dionice vjerojatno ostati postojane.

Drugim riječima, ako imate previše novca, činite si medvjeđu uslugu. S druge strane, važno je da uvijek imate na umu da odabir dionica može biti rizičan: čak i ako je tvrtka dobro poslovala u prošlosti, nema jamstva da će tako biti i u budućnosti.

Umjesto toga, mnogi stručnjaci, uključujući i Buffetta, preporučuju ulaganje u indeksne fondove koji su manje volatilni, ali prate rast tržišta. Ti fondovi u svom portfelju imaju dionice koje su u sastavu burzovnih indeksa, tako da se rizik automatski diverzificira.

Glavni američki dionički indeks  S&P 500, koji uključuje tvrtke poput Amazona, Applea i Microsofta, nadmašio je inflaciju tijekom godina.

Glavni dionički indeks Zagrebačke burze CROBEX od prosinca 2020. do prosinca 2021. porastao je za 19,55 posto, dok je CROBEX10 u istom razdoblju porastao za 16,04 posto. No, ova godina donijela je nove izazove: CROBEX je od prosinca do veljače izgubio 3,83 posto, a CROBEX10 4,35 posto. Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u veljači 2022. su u odnosu na veljaču 2021. bile u prosjeku su više za 6,3 posto. To je razina posljednji put zabilježena 2008. godine. U odnosu na siječanj potrošačke cijene su u prosjeku više za 0,9 posto.

>>Potrošačke cijene u veljači porasle 6,3 posto na godišnjoj razini

“Dosljedno kupujte udjele u indeksnom fondu S&P 500. Kupujte ih u dobrim i lošim vremenima, a posebno u lošim”, poručio je Buffett 2017. godine.