Nacionalna mirovina trebala bi iznositi 800 kuna

Iznos od 800 kuna određen je kako bi se motiviralo građene da pokušaju steći pravo na minimalnu mirovinu koja za minimalnih 15 godina staža iznosi oko 1020 kuna.

422
nacionalna mirovina

Objavljeni su detalji radne verzije Vladina plana uvođenja nacionalne mirovine. Prema nacrtu prijedloga nacionalna mirovina iznosila bi 800 kuna i primali bi je stariji od 65 koji nemaju više od 15 godina radnog staža, a 20 godina neprekidno imaju prebivalište u Hrvatskoj.

Prijedlog zakona trebao bi se naći u Vladinoj proceduri u siječnju, najkasnije u veljači, a mirovine bi se počele isplaćivati 2021. Nacionalna mirovina isplaćivala bi se iz državnog proračuna, a državu bi, ovisno o odabranom modelu, do 2030. stajala između milijardu i dvije i pol milijarde kuna.

Tri opcije nacionalne mirovine

Naime, prijedlog predviđa tri opcije prema kojima bi se odredilo tko će imati pravo na nacionanu mirovinu.

“Prva opcija je imovinski cenzus, odnosno provjera imovinskog cenzusa osobe koja prima nacionalnu mirovinu. Drugi prijedlog se odnosi na provjeravanje imovine osobe koja prima nacionalnu mirovinu, ali i članova kućanstva. Treći prijedlog uz imovinski cenzusa i privjeru imovine predviđa i dohodovni cenzus te osobe”, tumači državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava Majda Burić za HTV.

Nacionalna mirovina bi u najširoj varijanti obuhvatila oko 23 tisuće građana, u srednjoj 17 tisuća, a najmanjoj varijanti 8 tisuća građana.

Mirovina bi, na primjer, razlaže državna tajnica, obuhvatila “žene koje su u trenutku Domovinskog rata imale četrdesetak godina i nakon gubitka posla nisu se mogle vratiti na tržište rada jer su u tom trenutku imale 50 ili vše godina”.

Iznos od 800 kuna određen je kako bi se napravila razlika prema minimalnoj mirovini. U Ministarstvu rada tumače da buduća mirovina ne bi smjela demotivirati građane da svoj materijalni status u starosti pokušaju popraviti stjecanjem redovne mirovine, koja za minimalnih 15 godina staža iznosi oko 1020 kuna.

>>Sektor financijskih usluga od 2012. rastao je 7,6 posto godišnje

Osim toga, u Hrvatskoj se isplaćuje i zajamčena minimalna naknada koju prima oko 72.000 građana, među kojima je oko 8000 osoba starijih od 65 godina. Zajamčena minimalna naknada za radno nesposobnog samca iznosi 920 kuna, a na osobe koje primaju naknadu primjenjuje se imovinski cenzus.

Prijedlog o nacionalnoj mirovina proći će tijekom 2020. redovitu proceduru, a primjena bi trebala početi od 1. siječnja 2021. godine.