Novi uzlet burzovnih indeksa na krilima tehnoloških dionica

Burzovni indeksi su porasli usprkos lošijem od očekivanog izvješća o broju naknada za nezaoposlene. Investitori, naime, vjeruju u dugoročan trend zapošljavanja. Štoviše, očekuju da bi broj zaposlenih do kraja godine mogao biti na razinama prije pandemije

47
S&P 500
[Image by Gerd Altmann from Pixabay]

S&P 500 ponovo je na rekordnim vrijednostima: u četvrtak je zahvaljujući jaćanju tehnološkioh dionica porastao za 0,4 posto, na 4097,17 bodova, što je druga najveća vrijednost ovog indeksa ikad, javlja CNBC.

Nasdaq Composite, tehnološki indeks, porastao je za jedan posto, na 13.829,31 bod, nakon što su Apple, Netflix i Microsoft ojačali za više od jedan posto. Amazon i Alphabet također su zabilježili dobitke. Dow Jonesov Industrial Average porastao je za 57,31 bod ili 0,2 posto, na 33.503,57 bodova.

Ulagači su “provarili” loše podatke o broju naknada za nezaposlene. U tjednu koji je završio 3. travnja naknadu je po prvi put zatažilo 744.000 Amerikanaca, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo rada. Ekonomski analitičari u anketi Dow Jonesa očelivali su da će biti podneseno oko 694 tisuće zahtjeva.

“Rast broja nezaposlenih je razočaranje, ali ne mijenja naš stav da će u sljedećih nekoliko mjeseci doći do snažnoh rasta broja zaposlenih jer će se gospodarstvo početi ponovo otvarati”, rekao je Jeff Buchbinder, ulagački strateg tvrtke LPL Financial. “Ne bi nas uopće iznenadilo da se do kraj godine broj zaposlenih vrati na razine prije pandemije.”

Predsjednik Federal Reversa Jerome Powell signalizirao je u četvrtak da još uvijek ima prostora za ekonomski oporavak od pandemije.

Oporavak neujednačen i nepotpun

“Oporavak je još uvijek neujednačen i nepotpun”, rekao je Powell u četvrtak u virtualnom događaju koji je organizirao Međunarodni monetarni fond. “Te neujednačenosti su ozbiljan problem.”

Ponovio je da ne očekuje ozbilnije jačanje inflacije, iako se u bliskoj budućnosti može očekivati da će cijene biti pod pritiskom.

“Ne mislimo da je rast inflacije najvjerojatniji ishod, ali imamo alate za rješavanje tog izazova. Ako se ukaže potreba, upotrijebit ćemo ih kako bismo sveli inflaciju na razinu od 2 posto. Vrlo vjerojatno ćemo u predstojećem razdoblju cijene privremeno porasti, ali nećemo imati dugoročno jačanje inflacije”, rekao je Powell.

Američki predsjednik Joe Biden govorio je u srijedu o infrastrukturnom planu njegove administracije vrijednom 2 bilijuna dolara koji uključuje povećanje stope poreza na dobit na 28 posto. Rekao je da je spreman pregovarati o predloženom povećanju poreza.

Smatra se da je predloženo povećanje poreza na dobit ključan izvor poreznih prihoda za infrastrukturni plan Bijele kuće. No, to nije dobar početak za republikance, koji su zabrinuti zbog povećanja poreza u trenutku kada američko gospodarstvo izlazi iz pandemije izazvane koronavirusom.

Fiskalna potpora smatra se ključnim pokretačem burzovnog rasta i snažnih ekonomskih podataka, uključujući izvješće o tržištu rada za ožujak koje je nadmašilo očekivanja. S&P 500, DJIA i Nasdaq Composite u porastu su četvrti kvartal za redom jer se oporavak od pandemnije ubrzava.

U srijedu je objavljen i zapisnik posljednjeg sastanka Feda koji pokazuje sa dužnosnici planiraju zadržati tempo kupnje obveznica još neko vrijeme kako bi središnja banka očuvala stabilnost cijena i poduprla zapošljavanje.