Neoporezive nagrade do 5000 kuna mogu si isplatiti i obrtnici

Porezna uprava reagirala je nakon što je Hrvatska obrtnička komora upozorila da su obrtnici izmjenama pravilnika dovedeni u nepovoljan položaj jer si ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike

536
dodatna plaća

Nagradu za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika (dodatna plaća, dodatak uz mjesečnu plaću i sl.) u neoporezivom iznosu do 5000 kuna godišnje, koju poslodavac može isplatiti radniku, mogu za sebe osobno isplatiti i osobe koje obavljaju samostalne djelatnosti, objavila je u srijedu na svojim internetskim stranicama Porezna uprava.

Nagrada za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika mora se isplatiti na račun te se ne može isplatiti u naravi, a pri isplati se primjenjuje načelo blagajne, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Izmijenjeni Pravilnik o porezu na dohodak koji omogućava isplatu dodatne plaće i drugih oblika dodatnog nagrađivanja radnika u iznosu do 5000 kuna godišnje stupio je na snagu 1. prosinca.

Porezna uprava reagirala je nakon što je prošlog tjedna Hrvatska obrtnička komora (HOK) upozorila da su obrtnici izmjenama pravilnika dovedeni u nepovoljan položaj jer si ne mogu isplatiti neoporezivu nagradu po uvjetima koji vrijede za njihove radnike i koji su propisani izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak. HOK je zbog toga od Vlade zatražio hitnu izmjenu Pravilnika.