Novi ovršni zakon ograničit će pristojbu za ovrhe na 300 kuna

Za ovrhe u vrijednosti do 5000 kuna predlaže se da pristojba iznosi do 200 kuna. Iz te pristojbe će se naplaćivati i FINA, i sud i javni bilježnik. Za ovrhe u vrijednosti većoj od 5000 kuna pristojba će iznositi 300 kuna

692
ovršni zakon

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković gostovao je u srijedu u emisiji Tema dana Hrvatske televizije gdje je govorio o novom prijedlogu ovršnog zakona.

Ministar Bošnjaković je naglasio da će ovrhe svakako biti brže jer prelazimo na potpuno novi, digitalizirani sustav ovrha. Vjerovnik, sud i svi ostali dionici u procesu komunicirat će elektroničkim putem, za podnošenje prijedloga za ovrhu bit će propisani obrasci koji će se popuniti i biti elktronički dostavljeni sudu. To će svako ubrzati, ali i pojeftiniti proces, poručio je Bošnjaković.

“Do sada je onaj tko je ulazio u ovrhu morao platiti odvjetniku tarifu za sastavljanje prijedloga za ovrhu koja je ovisila o vrijednosti samog prijedloga. To više neće biti slučaj. Više neće trebati pisati sastav, nego će se popunjavati obrazac koji će propisati ministar. S druge strane, dosta je sudionika u ovrsi – FINA, sud, javni bilježnik, odvjetnik… Svaki obavlja svoj dio posla. Mi ćemo ograničiti naknadu tako da će za ovrhe u vrijednosti do 5000 kuna pristojba iznositi do 200 kuna. Iz te pristojbe će se naplaćivati i FINA, i sud i javni bilježnik. Za ovrhe u vrijednosti većoj od 5000 kuna pristojba će iznositi 300 kuna što danas nije slučaj. Danas veća vrijednost ovrhe podiže naknadiu na nekoliko tisuća kuna. Te dvije stavke dovest će do smanjivanja naknade”, objasnio je ministar Bošnjaković.

“Kada govorimo o ‘poštenoj ovrsi’, moram reći da već danas u zakonu imamo niz prihoda koji su izuzeti iz ovrhe. Sada ćemo popis proširiti tako da će od ovrha biti izuzete dnevnice, uskrsnice, božićnice i neke druge prihode. Posljednjim izmjenama zakona nije dopuštena ovrha nad jedinom nekretninom, a sada podižemo prag tako da ovrha nad nekretninom neće biti moguća ako je potraživanje do 40.000 kuna”, dodao je ministar.

Ministar Bošnjaković pozvao je sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu o prijedlogu zakona koji traje do početka veljače. Nakon toga prijedlog ide u Vladinu proceduru, a zatim slijede dva čitanja u Saboru.

“Imamo dovoljno vremena da svi zajedno sudjelujemo u izradi ovršnog zakona. U ime Ministarstva pravosuđa zahvaljujem radnoj skupini koja je radila na prijedlogu zakona o kojem sada raspravljamo”, zaključio je mnistar pravosuđa.