U 2019. usporavanje gospodarskog rasta i nastavak trgovinskih ratova

Razdoblje natprosječnog rasta je završeno i u 2019. gospodarstva članica G7 vratit će se na stope rasta bliske njihovim dugoročnim prosjecima, navode analitičari PwC-a u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch

u 20:13 Zadnja izmjena: 10.01.2019 u 11:16
68
usporavanje gospodarskog rasta

U 2019. očekuje se usporavanje globalnog gospodarskog rasta. Globalno gospodarstvo od kraja 2016. i početka 2018. raslo je ubrzano zahvaljujući natprosječnom rastu u većini velikih gospodarstva. No, razdoblje natprosječnog rasta je završeno i u 2019. gospodarstva članica G7 vratit će se na stope rasta bliske njihovim dugoročnim prosjecima, navode analitičari PwC-a u najnovijem izdanju publikacije Global Economy Watch.

U SAD-u se očekuje postupno slabljenje učinaka fiskalnih poticaja. Više kamatne stope vjerojatno će usporiti osobnu potrošnju, a snažan dolar i dalje će stvarati pritisak na neto izvoz. PwC predviđa da će rast američkog gospodarstva usporiti s procijenjenih 2,8 posto u 2018. na otprilike 2,3 posto u 2019. godini.

Eurozona pod pritiskom trgovinskih ratova i Brexita

U Eurozoni će se osjećati posljedice neizvjesnosti koje proizlaze iz globalnih trgovinskih napetosti i Brexita. Europska središnja banka vjerojatno će sve slabije podupirati rast s obzirom na to da završava razdoblje politike kvantitativnog popuštanja.

U Kini će rast također usporiti u usporedbi s 2018. godinom. Iako će Vlada nastojati usporiti usporavanje, učinak američkih carina i potreba da se kontrolira razina duga vjerojatno će rezultirati umjerenim usporavanjem rasta u 2019. godini.

Valute tržišta u nastajanju mogle bi se naći pod povremenim pritiskom jakog američkog dolara, ali taj učinak će vjerojatno slabiti tijekom godine kada će postajati sve izvjesnije da američko gospodarstvo usporava.

Nedostatak radne snage i rast plaća

Ponuda radne snage na tržištima rada u naprednim gospodarstvima i dalje će slabiti, iako će se stvarati sve manje novih radnih mjesta. Nedostatak radne snage potaknut će rast plaća, no istovremeno će stvoriti probleme poduzećima koja nastoje popuniti stručna radna mjesta.

PwC predviđa da će u 2019. stope nezaposlenost u Sjedinjenim Državama i Njemačkoj pasti, s obzirom na to da su stope kreiranja novih radnih mjesta u tim dvjema državama još uvijek snažne. No,mnoga druga gospodarstva mogla bi biti pogođena krizom.

“Prošle godine glavna gospodarska vijest bila je otvaranje 4,5 milijuna radnih mjesta u naprednim gospodarstvima. Očekujemo da će ovaj trend postupno popuštati tijekom 2019. pri čemu će neka gospodarstva, poput SAD-a, Kanade i Njemačke, dosegnuti minimalnu stopu nezaposlenosti, a plaće će postupno rasti”, rekao je Barret Kupelian, viši ekonomist PwC-a.

U Kanadi je stopa nezaposlenosti krajem 2017. pala na najnižu razinu u posljednjih 40 godina, na 5,8 posto. Nije nastavila padati, ali to je dovelo do ubrzanog rasta plaća.

Druge ekonomije, kao što su Nizozemska, Danska i Belgija, približavaju se svojim razinama, a tempo pada nezaposlenosti naglo se usporava. Uz pretpostavku urednog Brexita, do kraja godine razina nezaposlenosti u Velikoj Britaniji trebala bi se stabilizirati, no Brexit bez dogovora mogao bi potaknuti značajan rast nezaposlenosti.

Velika Britanija vjerojatno će pasti na ljestvici najvećih svjetskih gospodarstava. Velika je vjerojatnost da će Indija i Francuska već ove godine prestići Britaniju i pogurnuti je s petog na sedmo mjesto ljestvice.

Uspon Indije

Zahvaljujući sličnim razinama razvoja i podjednakom broju stanovnika Francuska i Velike Britanija godinama su se izmjenjivale na petom mjestu. No, uspon Indije na ljestvici vrlo vjerojatno će biti trajan. U 2019. PwC predviđa da će realna stopa rasta BDP-a u Velikoj Britaniji iznositi 1,6 posto, u Francuskoj 1,7 posto, a u Indiji 7,6 posto.

Indija je najbrže rastuće veliko gospodarstvo u svijetu, s golemom populacijom, povoljnim demografskim pokazateljima i, zahvaljujući niskom početnom BDP-u po glavi stanovnika, visokim potencijalom za sustizanje naprednijih gospodarstava. Gotovo je sigurno da će se tijekom narednih desetljeća nastaviti uspinjati na ljestvici”, rekao je Mike Jakeman, viši ekonomist PwC-a.

“Gospodarstva Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske naizmjenično su nadmašivala jedno drugo, ali jedva primjetan rast britanskog gospodarstva u 2018. i, kako se očekuje, u 2019. vrlo vjerojatno će donijeti prevagu u korist Francuske. Pri tome je bitan čimbenik i relativna snaga eura u odnosu na funtu“, dodao je Jakeman.

Analitičari PwC-a očekuju da će se trgovinski ratovi produbiti. To će vjerojatno produžiti neizvjesnost za političare i poduzetnike. Prvi će pokušati procijeniti utjecaj potencijalnih carina na rast i inflaciju, dok će drugi pokušati ublažiti utjecaj na njihove opskrbne lance i kupce. Najveća napetost i dalje će vladati između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, a postoji stalan rizik da napetost eskalira u trgovinski sukob širih razmjera. Poduzeća o tome moraju voditi računa i planirati odgovarajuće scenarije.