TransferWise zbog Brexita zatražio licenciju u Bruxellesu

Belgijska licencija osigurava nam da nastavimo našim korisnicima pružati kvalitetnu uslugu na globalnoj razini bez obzira na ishod Brexita, navodi u priopćenju izvršni direktor TransferWisea Kristo Kaarmann

u 13:37 Zadnja izmjena: 11.01.2019 u 13:14
121
TransferWise
Kristo Kaarman i Taavet Hinrikus, osnivači startupa TransferWise (izvor: TransferWise)

Financijski startup TransferWise, čije je sjedište u Londonu, zatražio je u Bruxellesu licenciju za transferiranje novca. Time TransferWise nastoji osigurati kontinuitet poslovanja u slučaju da Velika Britanija napusti Europsku uniju bez dogovora, objavila je tvrtka u četvrtak.

Tvrtka koja se bavi prijenosom novca otvorit će ured u glavnom gradu Belgije, ali će nastaviti širiti svoje sjedište u Londonu, gdje zapošljava više od 200 ljudi, navodi se u priopćenju.

“Belgijska licencija osigurava nam da nastavimo našim korisnicima pružati kvalitetnu uslugu na globalnoj razini bez obzira na ishod Brexita“, navodi u priopćenju izvršni direktor TransferWisea Kristo Kaarmann.

TransferWise je odabrao Bruxelles za svoje sjedište u Europskoj uniji u razdoblju nakon Brexita jer je taj grad sjedište niza institucija Unije, rekao je Kaarmann. Osim toga, privukla ih je otvorenost koju belgijska središnja banka pokazuje kada je riječ o platnom sustavu i inovacijama općenito, dodao je.

>>FinTech startup TransferWise profitabilan drugu godinu za redom

Američki konkurent MoneyGram International Inc već je otvorio ured u Bruxellesu i osigurao licenciju kao pružatelj usluga plaćanja u Belgiji.

Više od dvije godine nakon što su Britanci većinom glasali za napuštanje EU, budućnost Brexita je još uvijek potpuno neizvjesna. Ne samo da nije jasno pod kojim će se uvjetima Brexit desiti, sada više nije jasno ni hoće li se uopće desiti. Planirano je bilo da Velika Britanija napusti Uniju 29. ožujka ove godine.

Selidba na kontinent

S obzirom na to da se planirani datum Brexita bliži, mnoge tvrtke najavljuju planove za preseljenje osoblja i infrastrukture u Pariz, Frankfurt, Dublin, Luksemburg ili Bruxelles kako bi mogle nastaviti nesmetano servisirati svoje klijente.

Neeuropske i britanske tvrtke pripremaju se za mogućnost da bi tvrtke licencirane u Velikoj Britaniji mogle izgubiti pravo na pružanje usluga u zemljama Europske unije.

Velike američke tvrtke kao što su JP Morgan Chase & Co i BlackRock najavile su da planiraju povećati broj zaposlenih u pariškim uredima.

TransferWise je jedan od najpoznatijih europskih fintech startupa. Stekao je popularnost nudeći jednostavniju i jeftiniju alternativu tradicionalnim bankama prilikom međunarodnog transfera novca.

Tvrtku su 2011. osnovala dva prijatelja, Estonci Taavet Hinrikus i Kristo Kaarmann.  TransferWise tvrdi da svakog mjeseca transferira više od 3 milijarde funti na globalnoj razini i da zapošljava 1400 ljudi diljem svijeta.

Tvrtka je u poslovnoj godini završenoj s ožujkom 2018. zabilježila operativnu dobit od 9,5 milijuna funti uz 117 milijuna funti prihoda.