PayPal se povukao iz Udruge Libra, Visa i Mastercard se premišljaju

Odluku o povlačenju iz Udruge Libra donijeli smo kako bismo se usredotočili na postojeće zadatke i poslovne prioritete, prvenstveno na demokratizaciju pristupa financijskim uslugama, navodi se u priopćenju PayPala

u 5:47 Zadnja izmjena: 07.10.2019 u 1:13
59
PayPal se povlači iz Udruge Libra

PayPal je u petak objavio da se povlači iz projekta Libra. “Odluku o povlačenju iz Udruge Libra donijeli smo kako bismo se usredotočili na postojeće zadatke i poslovne prioritete, prvenstveno na demokratizaciju pristupa financijskim uslugama”, navodi se u priopćenju PayPala.

PayPal u objavi navodi da i dalje podržava ideju o libri te da će nastaviti surađivati s Facebookom u budućnosti.

Facebookov projekt izdavanja kriptovalute vodi David Marcus, koji je prethodno bio predsjednik PayPala.

“Svjesni smo da je promjena teška i da će svaka organizacija koja je započela ovo putovanje morati sama donijeti procjenu rizika i koristi sudjelovanja u promjenama koje libra nagovještava”, napisao je u izjavi za CNBC poslanoj elektroničkom poštom Dante Disparte, voditelj komunikacija Udruge Libra.

Objava projekta Libra u lipnju dočekana je snažnim kritikama. Facebook je kao nositelj projekta privukao pozornost članova odbora za financije američkog Kongresa, financijskih regulatora širom svijeta, političara i industrijskih insajdera koji su propitivali koji je interes Facebooka u takvom projektu.

Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je ovog ljeta da libra potiče “ozbiljnu zabrinutost u pogledu privatnosti, pranja novca, zaštite potrošača, financijske stabilnosti”, a Fed je pokrenuo radnu skupinu koja će istražiti projekt.

Zastupnica Maxine Waters, predsjednica parlamentarnog Odbora za financijske usluge, zatražila je da Udruga odmah “prestane s onim što radi”. Najavila je da će  Kongres “agresivno reagirati” na ideju o izdavanju kriptovalute.

Facebook je, čini se bezuspješno, pokušao ublažiti strahove političara i regulatora tvrdnjom da neće samostalno kontrolirati kriptovalutu.

Reakcija vlade i regulatora uplašila osnivače

Udruga Libra inicijalno je okupljala 28 tvrtki koje su podrža(va)le projekt, uključujući Facebook. Udruga je trebala upravljati kriptovalutom. Prilikom objave informacija o osnivanju Udruge Libra i samom projektu u lipnju bilo je najavljeno da će svaki od osnivača uložiti najmanje 10 milijuna dolara kako bi se financirali operativni troškovi udruge i pokrenuo program kojim bi se poticalo prihvaćanje nove kriptovalute. Do ulaganja za sada nije došlo.

>>Libra gubi podršku inicijalnih investitora

Povlačenje PayPala moglo bi značiti da se Udruga počinje osipati.

Wall Street Journal izvijestio je prošle srijede da Visa, Mastercard i neki drugi partneri koji su sudjelovali u osnivanju Udruge nakon reakcije vladinih dužnosnika “preispituju” svoje sudjelovanje u projektu.