Libra gubi podršku inicijalnih investitora

Dvojica osnivača Libre izjavila su za Financial Times da su zabrinuti zbog pozornosti regulatora koju je privukla nova kriptovaluta. FT navodi da najmanje troje od onih koji su podržali projekt u ranoj fazi sada razmišlja o povlačenju iz operacije

52
Libra

Neki od početnih investitora u Facebookov projekt digitalne valute razmatraju povlačenje, objavio je u petak Financial Times.

Dvojica osnivača Libre izjavila su za Financial Times da su zabrinuti zbog pozornosti regulatora koju je privukla nova kriptovaluta. FT navodi da najmanje troje od onih koji su podržali projekt u ranoj fazi sada razmišlja o povlačenju iz operacije.

Ulagači su zabrinuti da će dodatna pozornost regulatora stvarati pritisak na ostale njihove poslovne aktivnosti, navodi se u izvješću.

U lipnju je Facebook objavio da će 2020. lansirati kriptovalutu kojom upravlja neprofitna udruga Libra sa sjedištem u Švicarskoj.

Facebook neće kontrolirati digitalnu valutu. Njome će upravljati dionici među kojima su Uber, Mastercard, Stripe, Visa, PayPal i Spotify, navedeno je u dokumentu kojim je predstavljen projekt.

>>Bitcoin vs Libra: Koje su ključne razlike između dviju kriptovaluta

Najava iz Facebooka, koji je već pod pritiskom regulatora zbog kršenja pravila privatnosti, potaknula je reakcije dužnosnika u Sjedinjenim Državama I Europskoj uniji.

Europska unija najavila je istragu zbog potencijalnog kršenja pravila tržišnog natjecanja, a američki ministar financija Steven Mnuchin govorio je u Kongresu o opasnostima zbog potencijalne nezakonite upotrebe Libre. Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell također je pred Kongresom iskazao “ozbiljnu zabrinutosti” zbog Libre.

Facebook je odbio komentirati informaciju, a Udruga Libra za sada de nije izjasnila.