PBZ povlači dionice sa Zagrebačke burze

Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini da se lanjska dobit u iznosu od 816,99 milijuna kuna rasporedi u ostale rezerve

218
PBZ

Privredna banka Zagreb (PBZ) objavila je u ponedjeljak poziv za Glavnu skupštinu koja će se održati u Plaza centru 26. travnja. Osim usvajanja poslovnih izvješća, odluke o raspodjeli dobiti, imenovanju revizora i razrješnicama Nadzornom odboru i Upravi, dioničari će potvrditi prijedlog o povlačenju (delistingu) dionica PBZ-a s uređenog tržišta Zagrebačke burze.

Riječ je o 19.074.769 dionica nominalne vrijednosti 100 kuna, čije je tržišna kapitalizacija 8. ožujka 2021. iznosila 15,546 milijardi kuna.

Osnovni razlozi za povlačenje dionica Banke s uređenog tržišta su to što su javnosti distribuirane dionice Banke koje predstavljaju manje od 3 posto temeljnog kapitala Banke, a troškovi koji proizlaze iz održavanja uvrštenja su značajni. Osim toga, PBZ radi na optimizaciji poslovnih aktivnosti.

Pravična naknada za dioničare koji s protive delistingu

U skladu sa Zakonom o tržištu kapitala PBZ će uz pravičnu naknadu od svih dioničara Banke koji glasuju protiv Odluke o povlačenju dionica s uređenog tržišta Zagrebačke burze otkupiti njihove dionice, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa Odluke o povlačenju dionica u sudski registar.

Budući da se dionicama Banke trgovalo u više od trećine trgovinskih dana unutar posljednja tri mjeseca prije dana objave poziva na Glavnu skupštinu, pravičnom naknadom smatra se prosječna cijena dionica Banke ostvarena na uređenom tržištu, izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u posljednja tri mjeseca prije dana objave poziva za Glavnu skupštinu.

Dioničari će na Skupštini dati suglasnost Upravi banke za stjecanje vlastitih dionica kako bi se omogućio otkup dionica od dioničara koji će glasati protiv odluke o delistingu. Bez daljnjih posebnih suglasnosti glavne skupštine, dioničari bi trebalo ovlastiti Upravu za stjecanje maksimalno 425.534 dionice.

>>PBZ će za dionicu isplatiti pravičnu naknadu od 832,45 kn po dionici

Dobit iz 2020. od 816,99 mil. kuna ide u ostale rezerve

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj – prema vrijednosti imovine drži oko petine hrvatskog bankarskog tržišta. U vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži 97,47 posto dionica, uz 0,3 posto trezorskih dionica. Preostale dionice uglavnom su u vlasništvu mirovinskih fondova.

U prošloj godini dionicama PBZ-a ostvaren je promet od 36,3 milijuna kuna, a provedeno je 1358 transakcija. Prosječna cijena iznosila je 841,78 kuna.

U ponedjeljak, 8. ožujka 2021., trgovanje dionicom PBZ-a zaključeno je po cijeni od 825 kuna, što je 6,78 posto niža cijena u odnosu na prethodni trgovinski dan. Promet je iznosio 616.635 kuna.

PBZ je izvanrednu glavnu skupštinu na kojoj se trebalo odlučivati o povlačenje dionica s burze sazvala još u studenome prošle godine za 29. prosinca. Nakon preporuke Hrvatske narodne banke skupština je opozvana zbog loše epidemiološke situacije.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini da se lanjska dobit u iznosu od 816,99 milijuna kuna rasporedi u ostale rezerve.

Ostale rezerve nemaju posebnu namjenu te će se moći koristiti, između ostalog, i za potencijalnu buduću isplatu dividende nakon isteka razdoblja privremenog ograničenja raspodjela određenog odlukom Hrvatske narodne banke od 14. siječnja ove godine.

Na dan donošenja ove Odluke zadržana dobit Banke iznosit će ukupno 10.868.075.970,67 kuna.