Bellabeat osnovao fond za istraživanje postnatalne depresije

Cilj je skrenuti pozornost na ovaj problem te potaknuti institute, tvrtke i klinike da traže održiva, holistička rješenja za dijagnostiku i liječenje postporođajne depresije. Sredstva iz fonda će biti dodijeljeno odabranim projektima tijekom jednogodišnjeg razdoblja

35
Bellabeat
[Izvor: Bellabeat]

Hrvatski femtech startup s američkom odresom Bellabeat osnovao je fond za istraživanje postnatalne depresije vrijedan 10 milijuna dolara. Cilj je skrenuti veću pozornost na ovaj problem te potaknuti institute, tvrtke i klinike da traže održiva, holistička rješenja za dijagnostiku i liječenje postporođajne depresije. Sredstva iz fonda će biti dodijeljeno odabranim projektima tijekom jednogodišnjeg razdoblja.

Postporođajna depresija jedno je od najsloženijih, a često zanemarenih pitanja u društvu. Prema podacima Bellabeata, 3 od 10 žena iskusi postporođajnu depresiju u toku života. Nažalost, postporođajna depresija često se dijagnosticira prekasno, što mnogim ženama otežava postporođajno razdoblje.

Bellabeatov cilj je osnažiti žene i pomoći im postignu najbolje moguće psihofizičko zdravlje, što djelomično postižu postavljanjem pitanja o kojima se ne govori dovoljno. Kako bi ženama omogućili da pravovremeno zatraže pomoć, Bellabeat razvija algoritme koji će rano otkriti stanja poput postporođajne depresije i otkriti kada je potrebna stručna pomoć. Osim vlastitih istraživanja, ulagat će do 10 milijuna dolara godišnje u inovativna rješenja te znanstvene i medicinske projekte s obećavajućim potencijalom u području zdravlja majki.

Svojim ulaganjima u obećavajuće znanstvene studije, zdravstvo i medicinske startupove, kao i inovativne terapije, cilj je implementirati ova rješenja u Bellabeat zdravstvenu i wellness platformu za žene koja već nudi personalizirane, holističke wellness programe za više od 8 milijuna žena širom svijeta.

Osim vlastitih tehnologija, kao što je Bellabeat Ivy, uređaj za praćenje psihofizičkog stanja koji prikuplja podatke poput varijabilnosti otkucaja srca, puls u mirovanju, brzinu disanja, kvalitetu i trajanje sna, menstrualni ciklus, disanje i još mnogo toga, Bellabeat je već ulagao značajne iznose u američke klinike koje se bore protiv postporođajne depresije. Započeli su i suradnju sa dr.sc.med. Ede Frecska, predstojnikom klinike za psihijatriju pri Sveučilištu u Debrecenu, koji se specijalizirao za metode inovativne psihoterapije.