Poreč dobiva kvalitetniju odvodnju otpadnih voda

EBRD je gradu Poreču odobrio kredit od 6 mil. eura za dovršetak projekta koji uključuje obnovu i nadogradnju postojeće kanalizacijske mreže te izgradnju četiriju novih postrojenja za obradu otpadnih voda

86
Poreč

Grad Poreč, jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na obali Jadrana, u izazovnim vremenima globalne pandemije korona virusa zahvaljujući kreditu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 6 milijuna eura dovršit će ključni infrastrukturni projekt.

Projekt uključuje obnovu i nadogradnju postojeće kanalizacijske mreže te izgradnju četiriju novih postrojenja za obradu otpadnih voda. Nova postrojenja će moći obraditi 3,2 milijuna kubičnih metara otpadnih voda godišnje u skladu s propisima Eurospke unije.

Ovaj kredit se nadovezuje na raniji kredit EBRD-a u iznosu od 4 milijuna eura koji je bio paralelan s financiranjem iz strukturnih fondova Europske unije. Korisnik kredita je Odvodnja d.o.o. Poreč, komunalno društvo koje pruža usluge prikupljanja i obrade otpadnih voda na području grada Poreča i okolnih općina.

“EBRD će nastaviti ulagati u Hrvatsku unatoč pandemiji korona virusa. Grad Poreč i Odvodnja Poreč su naši dugoročni klijenti i presretni smo što smo osigurali ovo dodatno financiranje nužno potrebno za dovršetak ulaganja u mrežu prikupljanja i obrade otpadnih voda”, rekla je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Veći dio projekta bit će završen do kraja godine

Milan Laković, direktor Odvodnje Poreč, istaknuo je kako je  riječ o jednom od najznačajnijih projekata u vodno-gospodarskom sektoru na ovim prostorima, u okolnostima koje su prožete brojnim izazovima i nepredviđenim okolnostima.

“EU Projekt Poreč ulazi u posljednju fazu izgradnje infrastrukture za prikupljanje i obradu otpadnih voda grada Poreča i okolice. Veći dio radova, prema trenutačnim planovima aktivnosti, biti će dovršen tijekom 2020. godine. Kreditnim sredstvima odobrenim od strane EBRD-a osigurat će se nesmetana i uspješna provedba projekta, na zadovoljstvo, ne samo sudionika u provedbi projekta, već i građana poreštine, zbog kojih je cijeli projekt osmišljen“, rekao je Laković.

EBRD je svoj prvi projekt u Hrvatskoj realizirao 1994. godine, a do danas je u Hrvatsku putem 218 projekata uložio više od 3,9 milijardi eura. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni sektor, financijske institucije i energetiku.