Štromar: Cijene nekretnina rastu tamo gdje raste broj turističkih noćenja

Najvažnije je da znamo da će natječaja biti 2019. i 2020. tako da oni koji grade mogu planirati nove stanove. Mladi koji će ih kupovati, ako sada nisu stigli, znaju da će i u iduće dvije godine moći dobiti subvenciju kako bi riješili svoje stambeno pitanje", rekao je ministar Štromar

109
Štromar
Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar

Na natječaj za subvencionirane stambene kredite do četvrtka je zaprimljen 1851 zahtjev, a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar na konferenciji za novinare održanoj u prostorima Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama poručio je da će subvenciju dobiti svi koji do isteka natječaja u petak, 5. listopada, predaju potpunu dokumentaciju.

“Mjera je uspješna, a zacrtane ciljeve ćemo ostvariti”, uvjeren je ministar Štromar. “Na temelju analize prošlogodišnjeg natječaja procijenili smo potrebe za subvencijama i najavili smo da će natječaj biti otvoren najmanje dva tjedna. Zaprimljen je otprilike isti broj zahtijeva i mislim da sve ide u dobrom smjeru. Građani su dobili više vremena da nađu stan, da riješe građevinsku dozvolu, da odrade sve one poslove koje trebaju, predaju dokumentciju i dobiju subvenciju.”

>>HPB ponudio najnižu kamatnu stopu za subvencionirane stambene kredite

Štromar naglašava kako je više od četiri tisuće obitelji riješilo svoje stambeno pitanje uz pomoć subvencija za stambene kredite, a još osam tisuća ih je to učinilo POS-ovim stanovima. “To je više od 12 tisuća mladih obitelji koje će ostati u Hrvatskoj.”

Ministar je odbacio tvrdnje da su subvencije razlog rasta tržišnih cijena nekretnina. Pozvao se na analizu Ekonomskog instituta koja je obuhvatila razdoblje od 2012. do 2017. te  prva tri mjeseca ove godine. “Ta analiza pokazala je da cijene rastu tamo gdje raste broj turističkih noćenja”, odgovara Štromar.

>>Subvencije za stambene kredite – okidač rasta cijena nekretnina

“Najvažnije je da znamo da će natječaja biti 2019. i 2020. tako da oni koji grade mogu planirati nove stanove. Mladi koji će ih kupovati, ako sada nisu stigli, znaju da će i u iduće dvije godine moći dobiti subvenciju kako bi riješili svoje stambeno pitanje”, rekao je Štromar.

Na pitanje postoje li podaci o regionalnoj zastupljenosti predanih zahtjeva, s obzirom da se subvencije kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti mjesta, Štromar je odgovorio da je obrađena otprilike polovina zaprimljenih zahtejeva te da za sada ne može  govoriti o statistici. “Informirat ćemo vas nekoliko tjedana nakon završetka ovog natječaja”, dodao je.

Energetska učinkovitost

Gostujuči u Temi dana HTV-a ministar Štromar govorio je i o energetskoj obnovi zgrada. Na natječaj za obnovu zgrada koji je objavljen početkom godine prijavljeno je 448 projekata. Ministar je rekao da je realizacija počela i da se raspisuju natječaji u kojima se traže tvrtke koje će graditi i obnavljati škole, bolnice, vrtiće…

“Od ukupnih 311 milijuna eura koji su nam na raspolaganju za energetsku učinkovitost više od 80 posto smo na neki  način realizirali. Ili su natječaji završeni i sredstva su plasirana, ili će se uskoro plasirati, ili ćemo u u idućih mjesec i pol dana potpisati ugovore. Očekujemo da ćemo sigurati još sredstava za energetsku učinkovitost jer Europska komisija prepoznaje dobro prihvaćene programe. Uvjeren sam da ćemo u sljedeće dvije-tri godine imati dovolno natječaja ne samo za javne, nego i za privatne zgrade, i da ćemo osigurati još oko 250 milijuna eura”, rekao je ministar Predrag Štromar

Dodao je da za sada još nisu poznati uvjeti natječaja za fizičke osobe. “Radimo intenzivno na tome. Tražimo najjednostavniji način da građanima omogućimo da poboljšaju energetsku učinkovitost svojih kuća. Cilj je da manje plaćaju struju, plin i druge enegente. Za to moramo osigurati novce i riješiti pravnu regulativu. Siguran sam da ćemo to učiniti do ljeta iduće godine i da onda idemo u natječaj”, zaključio je Štromar.