Marko Badurina predložen za predsjednika Uprave HPB-a

Na temelju provedenog postupka javnog natječaja Vlad RH donijela je zaključak kojim se  Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke d.d. predlaže da za predsjednika Uprave imenuje Marka Badurinu, a za ćlanove Uprave Antu Mihaljevića i Ivana Soldu

1162
predsjednik Uprave HPB

Na zatvorenom dijelu 173. sjednice Vlada RH donijela je zaključak kojim se  Nadzornom odboru Hrvatske poštanske banke d.d. predlaže imenovanje mr. sc. Marka Badurine predsjednikom Uprave, dok su za članove Uprave predloženi Anto Mihaljević i Ivan Soldo.

Zaključak je donesen na temelju provedenog postupka nakon što je Ministarstvo krajem travnja raspisalo natječaj javni natječaj za predsjednika i dvoje članova Uprave Hrvatske poštanske banke d.d. Predsjednik i članovi uprave HPB-a imenuju se na razdoblje od četiri godine.

Sadašnjoj Upravi, koju čine predsjednik Tomislav Vuić te članovi Uprave Domagoj Karadjole i Mladen Mrvelj, mandat istječe u rujnu. Tomislav Vuić za predsjednika Uprave HPB-a imenovan je u rujnu 2014. dok su Mrvelj i Karadjole u Upravu imenovani u prosincu iste godine.

>>Inovacija u digitalnom bankarstvu – HPB prva uvela brzo slanje novca mobitelom

>>Mladen Mrvelj: HPB je prepoznat kao banka koja razmišlja digitalno

Prema podacima Hrvatske narodne banke pod sadašnjom upravom imovina banke porasla je od 31. prosinca 2014. do 31. ožujka 2019. sa 17,37 milijardi kuna na 21,24 milijarde kuna, dok je udio banke u ukupnoj imovini bankarskog sektora porastao s 4,21 posto na 5,09 posto. Hrvatska poštanska banke je danas šesta banka po veličini imovine na hrvatskom tržištu.

Rekordna polugodišnja dobit

HPB je 2014. završio s gubitkom od 637 milijuna kuna, no nakon toga je redovito bilježila dobit na godišnjoj razini. U 2018. godini HPB je ostvario rekordnu bruto dobit od 183,2 milijuna kuna te neto dobit od 150,2 milijuna kuna. Operativni rezultat iznosi 302,4 milijuna kuna, a imovina je u godinu dana porasla 7,34 posto.

>>HPB će omogućiti povoljnije kredite za branitelje poduzetnike

>>Dobra godina za HPB: Neto dobit 150 milijuna kuna

U prvom polugodištu ove godine Hrvatska poštanska banka ostvarila je rekordnu polugodišnju dobit u iznosu od 123,5 milijuna kuna. Operativna dobit veća je za 27,2 milijuna kuna (19,7%) u usporedbi s rezultatom u istom razdoblju prethodne godine i iznosila je 165,2 milijuna kuna.

U travnju ove godine HPB je uspješno završio proces preuzimanja Jadranske banke d.d. Šibenik, koju je prethodno dokapitalizirao sa 110 milijuna kuna.

Marko Badurina trenutno je savjetnik Uprave Sberbanke. Prema podacima na LinkedInu na toj poziciji je od rujna 2017. godine. Prije toga je gotovo pet godina bio zamjenik direktora odjela za globalna tržišta. U Sberbanku radi od studenog 2012. godine, a prije toga je radio kao specijalist za trgovanje vrijednosnicama u Volksbanku, kojeg je Sberbank preuzeo.