Prodaja novih automobila na godišnjoj razini raste dvoznamenkastim stopama

Prodaje novih automobila u kolovozu je na godišnjoj razinu porasla za 31,5 posto. Izuzmemo li svibanj ove godine, dvoznamenkaste godišnje stope rasta prodaje novih automobila traju od siječnja ove godine

86
prodaja novih automobila

Prema posljednjim podacima DZS-a, pozitivan niz prometa u trgovini na malo, uz intenziviranje godišnje stope rasta, nastavljen je i u kolovozu. U odnosu na isti mjesec prošle godine promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je realan rast od 3,1 posto te nominalan rast od 5,2 posto. Promet u trgovini na malo kontinuirano raste od rujna 2014. godine. U odnosu na srpanj ove godine (prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima) promet u trgovini na malo u kolovozu je nominalno porastao 0,8 posto, a realno od 0,7 posto. Rast je zabilježen u svim kategorijama, navode analitičari RBA.

Prema izvornim neprilagođenim indeksima zabilježen je i nominalni (5,3%) i realni rast (3,2%) na godišnjoj razini dok je u odnosu na prethodni mjesec promet u trgovini na malo bio nominalno viši za 2,7 posto, a realno 2,8 posto.

Promatrano kumulativno u prvih osam ovogodišnjih mjeseci realni promet u trgovini na malo (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježio je godišnji rast od 3,5 posto. Uzevši u obzir postupni rast godišnjih stopa inflacije, nominalni godišnji rast iznosio je 5,1 posto.

Promatrajući nominalne indekse prometa od trgovine na malo po trgovačkim strukama značajan doprinos (3,4%) došao je od nastavka snažnog godišnjeg rasta prometa motornih goriva i maziva (16,2%) koje u strukturi imaju udio od 20,9 posto. Kumulativno od siječnja do kolovoza godišnji rast u ovoj kategoriji iznosio je 11,3 posto.

Unutar kategorije nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama, koje u ukupnoj strukturi imaju najveći udio od 40,5 posto, rast je u kolovozu iznosio 2,3 posto (kumulativno 3,3%) te je pozitivan doprinos rastu iznosio 0,9 posto.

Pala prodaja u trgovinama računalne opreme, knjiga i novina

Godišnji rast zabilježen je i kod većine ostalih kategorija. Ublažen je padom u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama (-2,6%), prodavaonicama računalne opreme, knjiga, novina te ostalim specijaliziranim prodavaonicama (-2,3%) i u trgovini na malo izvan prodavaonica (-2,2%).

Rastu prometa u trgovini na malo pridonijela je i dvoznamenkasta godišnja stopa rasta prodaje novih automobila koja i u kolovozu na godišnjoj razinu bilježi snažan rast od 31,5 posto. Izuzmemo li svibanj ove godine, dvoznamenkaste godišnje stope rasta prodaje novih automobila traju od siječnja ove godine.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta prometa u trgovini na malo podržana su pozitivnim pokazateljima s tržišta rada te nastavkom godišnjih stopa rasta nominalnih i realnih plaća. Isto tako, pozitivan doprinos rastu maloprodaje dolazi i od pozitivnih pokazatelja iz turizma koji ukazuju na još jednu uspješnu turističku sezonu, ali i posljednji podaci koji ukazuju na blagi oporavak kreditne aktivnosti (iz podataka na temelju transakcija). Posljedično, u i narednim tromjesečjima glavni nositelj gospodarskog rasta će ostati osobna potrošnja.