Prvog dana zaprimljeno 611 zahtjeva za subvencioniranje stambenih ktredita

Direktor Agencije Dragan Hristov rekao je da u ovom krugu očekuju tri do četiri tisuće zahtjeva, sukladno iskustvima s prošlih natječaja, te da su od početka mjere, 2017. godine pa do sada odobrene subvencije u vrijednosti oko 240 milijuna kuna

34
stambeni krediti

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) zaprimila je ponedjeljak, u sklopu petog natječaja za subvencionirane stambene kredite, 611 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata.

Zaprimanje zahtjeva počelo je u 8 sati. Direktor Agencije Dragan Hristov rekao je da u ovom krugu očekuju tri do četiri tisuće zahtjeva, sukladno iskustvima s prošlih natječaja, te da su od početka mjere, 2017. godine pa do sada odobrene subvencije u vrijednosti oko 240 milijuna kuna.

Gledano prema strukturi, iako je u velikim gradovima najmanji postotak subvencije, u njih je dosad otišao najveći iznos subvencija, pri čemu, očekivano, najviše u Zagreb. .

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je pak da ga posebno raduje trend po kojem više nije isključivi prioritet kupovati stanove u centru Zagreba i samom gradu, već što se nekretnine traže i na periferiji glavnog grada, u Zagrebačkoj županiji te u ruralnim sredinama, koje postaju ponovno “aktualne i atraktivne”.

Horvat najavio nastavak subvencioniranja do 2023.

Horvat je siguran da će osigurati sredstva za daljnju provedbu ove mjere. Podsjetio je da je bilo sumnji hoće li se program subvencija nastaviti i u rujnu ove godine te tvrdi kako oko toga nikad nije bilo dvojbe te da su osigurana potrebna sredstva.

Prema procjenama, za ovu godinu raspoloživo je 10-ak milijuna kuna, dok će kumulativno, za 2021. godinu, biti potrebno između 160 i 180 milijuna kuna.

Ministar je objasnio da 10-ak milijuna kuna osiguranih za ovu godinu uključuju činjenicu da će se ugovori početi potpisivati tek idući mjesec, što znači da će se u ovoj godini subvencionirati maksimalno dvije rate po kreditu, u studenom i prosincu. “Stoga ocjenjujemo da će desetak milijuna kuna biti dovoljno za ovu godinu”, rekao je Horvat.

Uvjeren je da će se natječaj za subvencioniranje stambenih kredita nastaviti raspisivati jednom ili dvaput godišnje ne samo u 2021. godine, nego i u 2022. i 2023. godini. Dodao je kako će se model iduće godine “možda malo” unaprijediti, pri čemu će se pokušati poilučiti “zajednički efekt” POS-ove stanogradnje i modela subvencioniranih kredita.

U segmentu poticane stanogradnje (POS) obiteljima koje žele kupiti stan po tom modelu, a nae mogu dobiti krtedit, proces bi se olakšao tako što bi mogle nekoliko godina koristiti stanarsko pravo dok ne dođu u situaciju da mogu dobiti stambeni kredit.

Efektivne kamatne stope između 2,12 posto i 3,50 posto

APN je za ovaj krug subvencioniranja stambenih kredita sklopio ugovore s 14 banaka, a banke su ponudile najviše efektivne kamatne stope u rasponu od 2,12 posto do 3,50 posto.

U dosadašnja četiri kruga ptrema podacima Ministarstva graditeljstva odobreno je više od 13 tisuća zahtjeva za subvenciju.

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita u prvih pet godina otplate. Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje se za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.