Rok za podnošenje obvezujućih ponuda za Croatia banku produžen do 30. listopada

Na zahtjev zainteresiranih ulagača Povjerenstvo za prodaju Croatia banke produžilo je rok za podnošenje obvezujuće ponude produži do 30. listopada u 12 sati.

93
croatia banka

U petak, 23. listopada u 12 sati istekao je rok za podnošenje obvezujuće ponude za kupnju 100 posto dionica Croatia banke. Interes su iskazala četiri potencijalna ulagača. No, Povjerenstvo za prodaju Croatia banke zaprimilo je zahtjev zainteresiranih ulagatelja koji su uključeni u ovu transakciju da se rok za podnošenje obvezujuće ponude produži do 30. listopada u 12 sati. Povjerenstvo je zahtjev uvažilo.

Nakon zaprimanja obvezujućih ponuda Povjerenstvo će razmotriti i odabrati najbolju, a očekuje se da bi ugovor trebao biti potpisan do kraja studenog ove godine.

U rujnu je DAB objavio da su interes za kupnju Croatia banke iskazala četiri ulagatelja iz financijskog i bankarskog sektora. Dvoje zainteresiranih je iz Europe, a po jedan iz SAD-a i Hong Konga.

Croatia banka u potpunom je vlasništvu DAB-a, koji je poziv za iskaz interesa za kupnju Croatia banke objavio 6. srpnja. Prodaje se 4.746.000 dionica serije A, nominalne vrijednosti 100 kuna, što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Croatia banke.

DAB je nekoliko puta produžavao rok za iskazivanje interesa i za dubinsko snimanje. Prvotni rok za iskaz interesa je bio 24. srpnja ove godine, no DAB je 29. srpnja produljio rok do 4. rujna ove godine, a početkom rujna je izvijestio i o produljenju trajanja dubinskog snimanja Croatia banke, do 9. listopada ove godine.

Na temelju zaprimljenih iskaza interesa odabran je uži krug zainteresiranih ulagatelja koji su pozvani na dubinsko snimanje i podnošenje obvezujućih ponuda.

Tržišni udjel mjeren imovinom 0,46 posto

Prema podacima Hrvatske narodne banke Croatia banka krajem prošle godine imala je na hrvatskom tržištu udjel od 0,46 posto, s imovinom vrijednom 1,97 milijardi kuna.

Croatia banka je prošlu godinu završila s gubitkom od 25 milijuna kuna, dok je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila bruto dobit od 4,8 milijuna kuna, pokazuju podaci središnje banke.

Croatia banka je osnovana 1989. kao Banka male privrede d.d. Zagreb i bila je nakon niza godina prva banka s dominantno privatnim osnivačima. Početni kapital iznosio je 300 tisuća njemačkih maraka, koliko je tada iznosio limit za osnivanje banke. Ime je početkom 90-ih promijenila ime u Croatia banka male privrede, a 1995. u Croatia banka d.d. Zagreb. Banka rapolaže mrežom od 12 komercijalnih centara i poslovnica.

Hrvatska narodna banka zbog nelikvidnosti suspendirala je 24. veljače 1999. godine sva legalna tijela upravljanja Bankom (Upravu, Nadzorni odbor i Skupštinu) i za privremenog upraitelja postavila je Adolfa Matejku. Nako toga je HNB predložio poništenje svih dionica, a vlasništvo nad bankom je preuzela država, odnosno Agencija za sanaciju banaka.