Sberbank ide u sanaciju – novi vlasnik je Hrvatska poštanska banka

To znači da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija

270
Sberbank sanacija
HPB je jedna od vodećih banaka u Hrvatskoj, a u 2021. ostvarila je najbolji rezultat u 30 godina povijesti banke i rekordnu neto dobit od 202 milijuna kuna [Foto: Točka na i media]

Jedinstveni sanacijski odbor, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom kao nacionalnim sanacijskim tijelom, donio je u utorak odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. Zagreb (Priopćenje SRB-a), priopćila je Hrvatska narodna banka.

Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom: novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100 posto temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

>>Sberbank u okviru HPB-a nastavlja poslovati kao Nova hrvatska banka

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija.

Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56 posto u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

U utorak u 23:59:59 završava se dvodnevni moratorij te će se od 2. ožujka 2022. nastaviti redovno poslovanje banke. To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7280 kuna te da će, bez ograničenja, biti omogućena sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Sanacijska uprava Sberbank

Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke.

“Reagirali smo u iznimno kratkom roku i omogućili našim sugrađanima da slobodno raspolažu svojim sredstvima. Istovremeno, preuzimanjem Sberbanke jačamo buduću poziciju HPB-a na tržištu, a to je velika vijest i za naše zaposlenike i dioničare. Od danas, naši novi klijenti mogu nastaviti normalno koristiti sve financijske usluge, bez ograničenja i zato čestitam svima koji su dali sve od sebe kako bi se ova situacija riješila čim prije”, poručio je predsjednik Uprave HPB-a Marko Badurina.

>>HPB drugu godinu uzastopno ostvario rekordnu neto dobit – 202 mil. kuna

Moratorij

Podsjećamo: nakon ruske invazije na Ukrajinu Europska unija i Sjedinjene Američke Države donijele su paket sankcija koje su imale brz i značajan utjecaj i na poslovanje Sberbank d.d. Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

>>Ruske banke isključene su iz SWIFT-a

U skladu sa svojim mandatom ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je i HNB donio Rješenje. Moratorij je započeo u ponedjeljak, 28. veljače u 00:00:01 sati, a završava u utorak, 1. ožujka, u 23:59:59 sati.